Damir Kojašević
0

''Dragan Stojković je bio moj uzor, po njemu sam dobio nadimak''

Piše: Edin Isanović
Damir Kojašević (Foto: Fotoservis)
Damir Kojašević (Foto: Fotoservis)
Bila je to ljubav na prvi pogled. Crnogorac Damir Kojašević u svom prvom nastupu u bordo dresu, još u prijateljskim utakmicama, postao je ljubimac navijača ''Sarajeva''. Jučer je u Banovićima odigrao briljantnu utakmicu. Sa dva gola dokazao je Upravi kluba da su kupili pravog igrača i da će veznjak biti istinsko pojačanje. Ostavio je upečatljiv trag svojim nogometnim umijećem.

Zbog njegovih sjajnih poteza se isplatilo doći na utakmicu. Na tribinama banovićkog stadiona, u sektoru u kojem su bile smještene pristalice bordo boje, sva mjesta su bila popunjena. To je dokaz kako veliko zanimanje vlada za ovo novo ''Sarajevo''. Aplauz se često čuo sa tribina. Ljudi su bili zadovoljni onim što su vidjeli, a naročito igrom tima sa Koševa u drugih 45 minuta.

Cijela priča ipak se najviše vrtjela oko sjajnog Kojaševića. Nametnuo se kao vođa, definitivno je osvojio publiku. Njegove lopte imaju ''oči'', odlično se otvara, asistira i opasno puca. Osim toga uklizava, baca se na svaku loptu. Sarajevskim tifozama nije trebalo puno vremena da ga prepoznaju kao novog idola.

''Osnovno je da smo pobijedili. Nije važno ko daje golove, važno je da smo došli do nova tri boda i ostali na vrhu tabele. Mislim da je naša igra mogla zdovoljiti publiku, a bit će još bolje kada se bolje uigramo'', skromno počinje razgovor za Sarajevo-x.com Kojašević.

Na pitanje kakvi su dojmovi nakon pet kola Premijer lige BiH, odgovara:

''Odlični. Poslije poraza u Istočnom Sarajevu, gdje sam nastupao u drugom poluvrmenu, stvari su došle na svoje. Sa tri domaće i jednom gostujućom pobjedom istakli smo kandidaturu za vrh. Iz utakmice u utakmicu bilježili smo pomak. Razlog za to svakako leži u prekrasnom ambijentu u i oko kluba. Sada nam slijedi pauza od dvije sedmice i dobro će nam doći. Naime, ja već odavno vučem povredu prepone. Ljekari su mi preporučili da u narednih pet ili šest dana ne treniram. Sa ekipom ću putovati na mini pripreme u Međugorje, gdje ću se liječiti.“

Kaže da se adaptirao na život u glavnom gradu BiH. Navijači su ga posebno oduševili.

''Lijepo mi je u Sarajevu. Iskreno, grad nisam u potpunosti upoznao, jer rijetko kada izlazim. Vodim sportski život. Ipak, ono što me posebno dojmilo su navijači. Ovakvo nešto nisam očekivao. Nije bitno da li gubimo ili vodimo, pjesma ne prestaje. Ne može se izgubiti uz onakvu podršku. Hvala im na svemu. Nisam navikao na onakvu atmosferu, jer je u crnogorskoj ligi mnogo manje publike.''

Ispričao je kako je dobio nadimak:

''Piksi me zovu još od malih nogu. Kada sam kao dijete igrao lopte, često sam izgovarao nadimak Dragan Stojkovića koji je bio moj uzor. Tako je potekla ova priča. Cijeli moj život se vrti oko nogometa. Uživam u svim čarima ove igre.''

Zanimalo nas je da li ima ambicije da obuče dres nogometne reprezentacije Crne Gore.

''Želja svakog igrača je da igra za nacionalni tim. Svakako da bih volio da dobijem poziv. Sve u svemu, veliki sam optimista, ali ću stalno raditi na poboljšanju igre. No, prioritetne ambicije su vezane sa 'Sarajevo'. Neizmjerno se radujem svakoj narednoj utakmicu u 'bordo jatu'“, zaključio je razgovor za naš portal Kojašević.