Završen prvi dan Eura
11

Rusija deklasirala Češku rezultatom 4:1

Totalsport
Detalj s utakmice Rusija-Češka (Foto: AFP)
Detalj s utakmice Rusija-Češka (Foto: AFP)
Ako je suditi prema prve dvije utakmice Evropskog nogometnog prvenstva očekuje nas uzbudljivo takmičenje. Nakon atraktivnog susreta Poljske i Grčke, večeras su veoma dobru utakmicu odigrale reprezentacije Rusije i Češke. Rusi su ubjedljivo slavili rezultatom 4:1.

Junak susreta igranog na stadionu Miejski u Wroclawu bio je igrač moskovskog CSKA Alan Džagoev s dva postignuta gola, dok su po jednog dodali Roman Širokov i "džoker" s klupe Roman Pavljučenko. Jedini gol za Čehe zabio je Vaclav Pilar.

Polufinalisti Eura u Austriji i Švicarskoj od prije četiri godine pod vodstvom selektora Dicka Advocaata sjajno su krenuli u ovogodišnji turnir. Na poluvremenu su vodili 2-0, Česi su se uspjeli privremeno vratiti u susret, ali dotukao ih je Džagoev. Zabio je 21-godišnjak prvi i treći gol Rusije i tako postao najmlađi igrač nakon Waynea Rooneyja koji je na jednoj utakmici dva puta tresao mrežu u povijesti evropskih prvenstava. Najmlađi je Wayne Rooney koji je dva zabio kao 18-godišnjak na Euru 2004.

Prvom golu Džagoeva iz 15. minute prethodila je stativa Aleksandra Keržakova glavom nakon ubacivanja Konstantina Zirjanova s desne strane. Džagoev je potom pospremio loptu odmjerenim udarcem po sredini gola. U 24. minuti Rusi su udvostručili vodstvo golom Širokova nakon asistencije Andreja Aršavina. Ubacio je Aršavin iskosa s lijeve strane, a igrač Zenita je lijepo prebacio golmana Petra Čecha odmjerenim udarcem.

Takmičarsku draž susretu vratio je Vikzorije Plzen Pilar lijepim golom u 52. minuti nakon sjajne asistencije u prostor. Pilar je primio loptu, zaobišao istrčalog golmana Vjačeslava Malafejeva i poslao ju u mrežu.

Svako pitanje oko pobjednika Rusi su riješili u završnici. Džagoev je u 79. minuti zabio svoj drugi gol nakon asistencije Romana Pavljučenka, a učinio je to snažnim udarcem posred gola, kod kojeg je dojam da je golman Čech mogao bolje reagirati. Pavljučenko je tačku na i na pobjedu Rusa stavio u 82. minuti sjajnim udarcem u rašlje nakon solo-akcije.

Valja reći da je Pavljučenko ušao s klupe u 74. minuti umjesto indisponiranog Aleksandra Keržakova. Imao je napadač Zenita do izlaska iz igre sedam udaraca prema golu Čeha, od čega su neki od njih bili iz stopostotnih prilika, i svaki je put uspio promašiti okvir gola.

Rusi su neporaženi u posljednjih 15 utakmica, a u tom su periodu ostvarili osam pobjeda i sedam remija.

Evropsko nogometno prvenstvo, grupa A, 1. kolo:

Rusija - Češka 4-1 (Džagoev 15, 79, Širokov 24, Pavljučenko 81 / Pilar 52) Poljska - Grčka 1-1 (Lewandowski 17 / Salpingidis 51)

Redoslijed: 1. Rusija 3, 2. Poljska 1, 3. Grčka 1, 4. Češka 0