Grupa A
124

FOTO+VIDEO / Češka i Grčka u četvrtfinalu Eura, Rusi i Poljaci ispali

Piše: J. H.
Claudio Marchisio (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Grčka - Rusija (Foto: AFP)
U trećem kolu grupe A Evropskog nogometnog prvenstva večeras su se susreli Češka i Poljska na Gradskom stadionu u Wroclawu te Grčka i Rusija na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Česi su pobijedili Poljake sa 1:0 i plasirali se u četvrtfinale. Istim rezultatom Grci su savladali Ruse te se priključili Česima kao drugi četvrtfinalista grupe A.

Češka Republika - Poljska

Od samog početka utakmice između Češke i Poljske, Poljaci su dominirali terenom i do 20 minute stvorili nekoliko odličnih šansi preko Blaszczykowskog, Dudke, Obraniaka i Boenischa. Međutim, rezultat se nije mijenjao.

U 43. minuti Vaclav Pilar mogao je dovesti Češku do vodstva, ali je odbrana Poljaka bila na visini zadatka. Ovo je ujedno bila i posljednja šansa u prvom poluvremenu u kojem su Poljaci bili bolja ekipa.

U nastavku, Češka je bila mnogo agresivnija reprezentacija. Milan Baroš i David Limbersky zaprijetili su golmanu Tytonu, ali su obojica bili neprecizni. U 64. minuti golman Tyton spasio je Poljake nakon odličnog šuta Tomasa Sivoka. Nekoliko minuta kasnije, ponovo je golman Poljaka spasio svoj tim nakon udarca Milana Baroša.

Ipak, u 72. minuti Česi su došli do vodstva nako sjajnog gola Petra Jiraceka. U nastavku, Baroš je propustio odličnu šansu da povisiti rezultat, ali je golman Tyton ponovo na vrijeme reagovao.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao. Golom Jiraceka Češka je pobijedila Poljsku i plasirala se u četvrtfinale Eura 2012.

Grčka - Rusija

Na Nacionalnom stadionu u Varšavi večeras su snage odmjerili Grčka i Rusija. Kostas Katsouranis je prvi zaprijetio Rusima, ali je njego udarac blokiran. Nakon njega svoj šut je oprobao i Vasilis Torossidis, ali je ruska odbrana odlično reagovala.

Nakon nekoliko prilika grčkih igrača, i Rusi su zaprijetili preko Dzagoeva, Arshavina i Zhirkova. Ali mreža Sifakisa ostala je netaknuta.

Do kraja prvog poluvremena, Rusija je ipak povela zahvaljujući golu Georgiosa Karagounisa iz 45. minute.

U nastavku utakmice u Varšavi, obje reprezentacije imale su po nekoliko šansi. Izdvaja se ona Georgiosa Tzavellasa koji je u 70. minuti pogodio prečku. Do kraja utakmice Denisov i Sirokov su zaprijetili Grcima, ali rezultat nije mijenjao. Grčka je kao drugoplasirana iz grupe A otišla u četvrtfinale Eura 2012.

Grupa A, treće kolo, rezultati:

Češka Republika - Poljska 1:0 (Jiracek 72) Grčka - Rusija 1:0 (Karagounis 45)

Tabela:

  1. Češka Republika 3 2 0 1 4:5 6
  1. Grčka 3 1 1 1 3:3 4
  2. Rusija 3 1 1 1 5:3 4
  3. Poljska 3 0 2 1 2:3 2