Nogomet
1

Ronaldo i Jese potopili Romu, golijada u Gentu pripala Wolfsburgu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Roma je bila dobra, ali Real Madrid je pokazao veličinu koja kazuje da protiv njih nije dovoljno biti samo dobar. Galacticosi su u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka rezultatom 2:0 savladali Romu u Rimu i čekirali kartu za četvrtfinale. A odličan rezultat upisao je i Wolfsburg koji je u gostima rezultatom 3:2 slavio protiv Genta.

Roma - Real Madrid 0:2

Luciano Spalletti je odlučio u napad Rome postaviti Salaha, El Shaarawyja i Perottija što je značilo da će Vučica igrati bez klasičnog napadača, jer je Edin Džeko ostao na klupi.

Salah i El Shaarawy su djelovali po krilu gdje bi se u fazi odbrane povlačili nazad i zatvarali protivničke bekove, dok bi u napadu pokušavali brzom tranzicijom napraviti kontru ili u drugom slučaju - ako se Real na vrijeme povuče - da učestvuju u građenju napada svog tima. Perotti je u nekoliko navrata tokom kontranapada bio odlična spona između veznog reda i njegovih saigrača u napadu Salaha i El Shaarawyja.

Roma se disciplonovano branila i nije dozvolila puno prostora Real Madridu koji je najviše pokušavao preko lijeve strane gdje je lijevi bek Marcelo imao dopuštenje da odlazi jako visoko u napad i sarađuje sa Ronaldom i Iscom.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo velike šanse, ali je bilo nekoliko obećavajućih napada, posebno od Rome koja nije uspjela do kraja završiti kontranapade koje je obično istrčavao Salah.

Domaći tim je zaprijetio u 17. minuti preko El Shaarawyja koji je iz nezgodne situacije sa nekih šest metara iskosa, leđima okrenut prema golu, šutirao pored lijeve stative Navasa. Najbolja šansa Reala stigla je u 33. minuti kada je Marcelo lucidno šutirao iz voleja sa ivice šesnaesterca. Ulogu u utakmici imali su i navijači Rome koji su vodili psihološku "bitku" protiv Ronalda i prilikom njegovih kontakata s loptom uzvikivali bi: "Messi, Messi!"

A to nije smetalo Portugalcu koji je nakon tihog uvoda u drugom poluvremenu - veoma sličnom prvom dijelu meča - u 57. minuti pokazao o kakvoj se veličini radi. Marcelo je dodao Ronaldu, ovaj jednim potezom izbacio Florenzija, te sa ivice šesnaesterca matirao Szczesnyjog za Realovih 1:0.

Nakon toga uslijedili su momenti kada je Roma izgubila disciplinu koju je imala većim dijelom prvog poluvremena, ali Real nije uspio to iskoristiti. Potom je na teren u 64. minuti umjesto El Shaarawyja ušao Edin Džeko i tada je Perotti prešao na lijevu stranu terena.

Ponovo je Salah bio taj koji je svojom brzinom donosio uzbuđenja na Realovoj polovini terena, ali završnica je izostajala. Sjajan udarac sa nekih 25 metara uputio je Vainqueur u 72. minuti kada je lopta prošla zamalo pored lijeve stative Navasa, a onda je Ronaldo na drugoj strani u narednom napadu sa svega dva-tri metra iz nezgodne pozicije šutirao glavom pored gola.

Veliku priliku Real je imao u 76. minuti kada je Benzema šutirao glavom, a Digne izblokirao loptu koja bi vjerovatno završila u mreži. Bili su to momenti novog vala Realovih napada, ali se Roma uspijevala odbraniti, jer je već u narednom napadu gostiju Rodriguez također imao veliku priliku da udarcem glavom matira Szczesnyjog.

Ipak, i Roma je uspjela doći do prilike kada je Pjanić usposlio Džeku u srcu šesnaesterca na nekih sedam metara iskosa, a Dijamant pogodio spoljni dio mreže Navasovog gola.

Kako se bližio kraj meča Roma je bivala sve ranjivija na napade Reala koji je sve lakše i lakše dolazio do Rominog šesnaesterca. U svemu tome, ni Realova igra u defanzivi nije bila na velikom nivou tako da je i Roma dolazila do prilika. Najveću u ovoj utakmici za Romu imao je Salah u 83. minuti kada je bio skoro sam na nekih 15 metara od gola Reala, ali je zbog jako lošeg prijema lopte upropastio napad.

Takav epilog igre nakon gola Ronalda sam po sebi je obećavao još jedan pogodak, a ponovo su do njega došli gosti koji su tako skoro osigurali plasman u četvrtfinale. Jese Rodriguez koji je s klupe ušao u 82. minuti umjesto Jamesa, postigao je gol za konačnih 2:0 u 86. minuti.

Gent - Wolfsburg 2:3

U duelu timova koji prvi put u svojoj historiji igraju osminu finala prvo poluvrijeme je bilo slično onom u Rimu - bez velikih uzbuđenja. Domaći tim je preko Foketa zaprijetio u 11. minuti, ali je većinom Wolsfburg upućivao udarce ka golu. I kada se činilo da će poluvrijeme biti bez golova, Draxler je izrežirao lijep gol za njemački tim u 44. minuti. Uzeo je loptu skoro na polovici terena na lijevoj strani, krenuo ka golu i nakon duplog pasa sa Vieirinhom matirao Casteelsa.

Skoro sve lađe domaćem timu potonule su u 54. minuti kada Draxler pogađa za 2:0. Vukovi su iskoristili šok domaćeg tima i već u 60. minuti bilo je 3:0 kada je pogodio Kruse. Gent je smanjio na 3:1 preko Kumsa u 80. minuti, a konačnih 3:2 postavio je Coulibaly.

Potencijalni bh. reprezentativac Danijel Milićević igrao je do 61. minute za Gent.


All Goals HD - Gent 2-3 Wolfsburg - 17-02-2016 by Gol-Live