Nogomet
11

Real Madrid savladao Romu sa 2:0 i prošao u četvrtfinale Lige prvaka

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Real Madrid je pogocima Cristiana Ronalda i Jamesa Rodrigueza savladao Romu sa 2:0 i s ukupnih 4:0 prošao u četvrtfinale Lige prvaka.

Prvu veliku priliku na meču imao je Marcelo u 8. minuti. Gareth Bale je asistirao Brazilcu, koji šutira veoma dobro, no lopta prolazi pored lijeve stative Rominog gola.

Edin Džeko u 14. minuti je promašio vleiku priliku za Vučicu. Mohamed Salah je sjajno pronašao kapitena naše reprezentacije, koji izlazi sam na Keylora Navasa, no šutirao je lijevom nogom daleko pored gola.

U 21. minuti pune ruke posla imao je golman Rome Wojciech Szczesny. Luka Modrić je šutirao, lopta je od Keite promijenila smjer, no Poljak se nije dao iznenaditi i odbranio je šut hrvatskog reprezentativca.

U 28. minuti Džeko i Salah su zamijenili uloge. Edin je asistirao Mohamedu, koji baš kao i Džeko 14 minuta ranije izlazi sam na Navasa, no ne pogađa okvir gola.

U 31. minuti nakon brzog kontranapada Cristiano Ronaldo je konačno došao u priliku da šutira, no Szczesny još jednom sjajno brani.

Tri minute poslije Ronaldo je ponovo bio u prilici. Na centru igrališta Modrić je kroz noge probacio loptu Pjaniću, uposlio Balea koji izbacuje u veliku šansu Ronalda, a Szczesny još jednom fantastično interveniše.

Drugo poluvrijeme je počelo, kao i prvo, šansom za Real. Nakon velike gužve u kaznenom prostoru gostiju u 51. minuti je šutirao James Rodriguez, no Szczesny je odbranio njegov šut.

Na poluvremenu slabo primjetnog Pjanića zamijenio je William Vainqueur.

Odmah u nastavku te akcije sjajan kontranapad za Romu poveo je Salah, a nakon Džekinog dodavanja Egipćanin se ponovo našao oči u oči sa Navasom, a epilog je bio isti kao i ranije - Salah je šutirao pored lijeve stative.

U 53. minuti Ronaldo je pokušao iznenaditi Szczesnog udarcem sa dvadesetak metara, no Poljak je još jednom bio siguran.

Igrala se 67. minuta kada je Alessandro Florenzi sjajno prevario Ramosa i šutirao po sredini gola, no Navas je bio siguran. Nakon kornera Konstantinos Manolas je iz poluvoleja šutirao, ali Navas odbija loptu u korner.

Real je u 64. minuti došao do gola koji je i riješio dilemu koja će ekipa proći dalje. Lucas Vazquez, koji je u igru ušao tri minute ranije, je oštro centrirao u peterac Rome, Ronaldo je bio brži od Manolasa i zakucao loptu u Szczesnijev gol.

Četiri minute kasnije Kraljevi su došli i do drugog gola. Ronaldo je asistirao Jamesu koji iskosa šutira veoma loše, no lopta prolazi kroz noge Szczesniju i završava u mreži.

U 70. minuti Ronaldo je promašio ono što rijetko promašuje. Vazquez je sjajno uposlio Portugalca koji u situaciji jedan na jedan šalje Szczesnog u jednu stranu, on šutira u drugu, ali lopta prolazi pored lijeve stative.

Do kraja meča Real je imao još jednu priliku preko Jamesa, koji u 79. minuti šutira pored lijeve stative.

Počasni pogodak je mogao postići Perotti u 88. minuti, no lopta nakon njegovog udarca pogađa desnu stativu, a potom je Navas izbacuje s gol-linije.