Nogomet
1

Rio Ferdinand: Ne znam kako djeci objasniti zašto Suarez grize

Totalsport
Rio Ferdinand (Foto: EPA)
Rio Ferdinand (Foto: EPA)
"Da sam na mjestu menadžera Liverpoola, ni trenutka ne bih razmišljao šta i kako dalje s Luisom Suarezom. Ja bih ga zadržao", napisao je u sjajnoj kolumni za Daily Mail Rio Ferdinand, dugogodišnji stoper Manchester Uniteda koji bi karijeru trebao nastaviti u Queen Park Rangersima.

"Stavite na stranu, barem na trenutak, pitanja morala, ili je li njegova suspenzija dovoljno duga, ili šta se događa u njegovoj glavi što ga tjera da čini te iznimno loše stvari. Čisto i jednostavno gledajući iz nogometne perspektive, ono što on radi na terenu, pritom ne mislim na ugrize, čini ga neophodnim u timu. S obzirom na sezonu koja je pred Liverpoolom, to je istinitije nego ikad".

"Liverpool je imao sjajnu prošlu sezonu. Borili su se za naslov prvaka iako su mnogi mislili da će im biti teško plasirati se među četiri najbolje ekipe. Iako kraju nisu osvojili naslov, bili su odlični. Najviše zahvaljujući Suarezu".

"Premierliga će im biti barem jednako zahtjevna i iduće sezone. Vjerojatno i teža, s obzirom na Louisa van Gaala koji stvara novi Manchester United. Liverpool će igrati i Ligu prvaka. Svaki menadžer na Anfieldu želio bi imati Suareza u timu. U nogometnom smislu, zadržati Suareza je laka odluka".

"No, kada bih se našao u ulozi izvršnog direktora ili čovjeka odgovornog za finansije kluba, već bih ponudio Suareza na prodaju. Zadržati ga u klubu moglo bi Liverpool potencijalno koštati desetke miliona funti. Možda 70 miliona ili više".

"Kako to? Ako Suarez ode u neki drugi klub, valjda u Španiju, jer Barcelona i Real Madrid pokazuju zanimanje za njega i imaju novac, Liverpool će dobro zaraditi. Jest, teško će nadomjestiti takvu kvalitetu, ali ako investira novac u nekog drugog dokazanog napadača, to bi moglo imati smisla. Ako Liverpool ne proda Suareza i on opet nekoga ugrize, nakon što mu istekne suspenzija, mogao bi zaraditi novu suspenziju koja bi mogla trajati godinama".

"Suarez je svakako ostavio trag na ovom Svjetskom prvenstvu. Nažalost, ovaj turnir će ostati upamćen kao takmičenje na kojem je nekoga ugrizao. Uprkos svim njegovim golovima i predstava koje su njegovim timovima donosile pobjede, statistika koja se ističe u njegovoj karijeri su suspenzije na desetke utakmica, kada se sve zbroji, zbog griženja igrača. Razgovarajući s urugvajskim navijačima nakon incidenta, opći osjećaj je podrška i ljubav za Suareza, jer on toliko daje za ekipu na terenu i veliki je igrač".

"Ono što je učinio je upravo neobjašnjivo. Imam troje male djece. Pitaju me o tome šta se dogodilo. 'Tata, zašto je on ugrizao tog drugog igrača?' Mi to ne znamo, zar ne? Očito ponekad nosi neke demone kada je na terenu. Po svemu sudeći je izvan terena dobar saigrač i pristojan momak".

"Učinio je jako lošu stvar, bio je zločest. Tako sam to objasnio svojoj djeci. 'Bit će kažnjen. Neće moći igrati nogomet neko vrijeme, čak neće smjeti ni ići na utakmice'. To sam rekao djeci. Ali, ona već znaju da je loše gristi ljude".

"Je li njegov problem rješiv? Niko to ne može reći. Nakon zadnje sezone smo svi mislili da se promijenio. Liverpoolu je kreirao veliku dilemu. Ne zavidim im zbog odluke koja je pred njima".