Premijer liga BiH
16

Rezime 5. kola: Željo se vratio na prvo mjesto, očajna posjeta i realizacija u svim mečevima

Piše: N. K.
Foto: Edna Sadžak, fkzeljeznicar.ba
Sarajevo - Krupa (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nogometaši Željezničara vratili su se na prvo mjesto tabele Lige za prvaka nakon što su u 5. kolu u Bijeljini savladali Radnik (0:1) čime su iskoristili remi Zrinjskog sa Slobodom (0:0). Važnu pobjedu u 4. kolu Lige za opstanak ostvario je Čelik protiv Širokog Brijega, a veliko iznenađenje je poraz Viteza na svom terenu od Olimpica.

Liga za prvaka

Željezničar se dugo mučio protiv Radnika na utakmici u kojoj je zabilježeno nekoliko velikih prilika, ali samo jedan gol. Junak pobjede Plavih bio je kapiten Zajko Zeba, koji je svojim golom ponovo vratio tim s Grbavice na lidersku poziciju.

Na ruku Želji išao je i neriješen rezultat Zrinjskog protiv Slobode u susretu odigranom dan ranije. Imali su Mostarci tokom cijelog meča inicijativu, stvorili dosta šansi, ali nisu uspjeli naći put do mreže Tuzlaka.

Veliki kiks u borbi za titulu imalo je Sarajevo na Koševu odigravši neriješeno 1:1 sa Krupom. Domaće je u vodstvo doveo Ahmetović golom iz penala, a onda je Koljić šokirao domaće navijače nakon gužve ispred gola Pavlovića.

Rezultati

Sarajevo - Krupa 1:1 (1.500 gledatelja) Radnik - Željezničar 0:1 (1.500 gledatelja) Sloboda - Zrinjski 0:0 (2.000 gledatelja)

Tabela

Liga za opstanak

Čelik je na Bilinom Polju ostvario veoma važnu pobjedu protiv Širokog Brijega u borbi za opstanak. Gol odluke postigao je Regoje, koji je tako primakao Zeničane na samo bod zaostatka od sigurne zone.

Metalleghe i Mladost odigrali su jednu lošu utakmicu u kojem su mreže mirovale. I očajna posjeta od 200 gledatelja uklopilo se u sivilo ovog susreta prvog ranga bh. nogometa.

Najveće iznenađenje kola bila je pobjeda Olimpica u gostima kod Viteza. Iako Sarajlije i nemaju puno šansi za opstanak, golovima dvostrukog strijelca Osmanovića slavili su protiv favorizovanog domaćina.

Rezultati

Vitez - Olimpic 0:2 (300 gledatelja) Metallegne - Mladost 0:0 (200 gledatelja)

Čelik - Široki Brijeg 1:0 (2.000 gledatelja)

Tabela

Lista strijelaca

Napadač Željezničara Ivan Lendrić ostao je na prvom mjestu liste strijelaca Premijer lige BiH sa 17 postignutih golova.

Prati ga Sulejman Krpić (Sloboda, a sada prvotimac AIK-a) sa 11, dok su Mersudin Ahmetović (Sarajevo) i Elvir Koljić (Krupa) novim golovima izjednačili se na trećem mjestu sa Markom Obradovićem iz Radnika. Sva trojica postigli su deset golova.