Premijer liga BiH
9

Rezime 4. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak: Zrinjski iskoristio remi sarajevskih rivala

Piše: O. T.
Marko Mihojević (lijevo) u duelu protiv Ivana Lendrića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marko Mihojević (lijevo) u duelu protiv Ivana Lendrića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aktuelni prvak BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine Zrinjski vratio se na prvo mjesto tabele Lige za prvaka nakon što je u 4. kolu kod kuće savladao Radnik iz Bijeljine (2:0) čime je iskoristio remi Željezničara i Sarajeva (0:0). Velike pobjede u 4. kolu Lige za opstanak ostvarili su Čelik i Metalleghe koji su savladali Olimpic, odnosno Široki Brijeg u gostima.

Liga za prvaka

Prvu utakmicu u 4. kolu Lige za prvaka odigrali su Zrisnjki i Radnik iz Bijeljine u Mostaru. Izabranici Blaža Sliškovića opravdali su ulogu favorita iako su igrali bez suspendovanih Jasmina Mešanovića, Pere Stojkića, Marija Barića i Slobodana Jakovljevića te povrijeđenog Daniela Graovca.

Plemići su od početka do kraja meča vodili glavnu riječ na terenu, a planove im je kod rezultata 1:0 mogao poremetiti Marko Obradović koji je imao odličnu šansu pred kraj prvog poluvremena. Strijelci za tim iz Mostara bili su Miloš Filipović i Oliver Petrak.

Tom pobjedom Zrinjski je zauzeo prvo mjesto na tabeli i čekao je pobjedu ili remi Sarajeva na Grbavici kako bi ostao na liderskoj poziciji. A na Grbavici je bio remi i to bez golova. Željezničar i Sarajevo (0:0) su imali nekoliko odličnih šansi, pogotovo u prvom poluvremenu, ali mreže se nisu tresle pa smo tako svjedočili još jednom derbiju bez golova.

Krupa je nakon osam vezanih utakimca bez pobjede konačno slavila. Ekipa Slobodana Starčevića ubjedljivim rezultatom 3:0 pobijedila je Slobodu na domaćem terenu. Golove za Krupu postigli su Aleksandar Vukotić, Nikola Dujaković i Zoran Šamara.

Na tri utakmice Lige za prvaka bilo je ukupno 15.500 hiljada gledatelja prema statistici koju vodi Nogometni savez Bosne i Hercegovine. Najveći dio od tog broj otpada na Grbavicu na kojoj je jučer bilo 13.500 navijača, dok je na stadionima u Mostaru i Krupi bilo 1.500, odnosno 500 gledatelja.

Najbolji strijelac prvenstva ostao je Ivan Lendrić sa 17 postignutih golova.

Rezultati:

Krupa - Sloboda 3:0 (500 gledatelja) Zrinjski - Radnik Bijeljina 2:0 (1.500 gledatelja) Željezničar - Sarajevo 0:0 (13.500 gledatelja)

Tabela Lige za prvaka
Tabela Lige za prvaka

Liga za opstanak

Tri velika boda u 4. kolu Lige za opstanak upisali su Čelik i Metalleghe. Čelik je na Otoci u Sarajevu kao gost golom Danijala Brkovića savladao Olimpic (1:0) i time ostao u utrci za opstanak. Olimpic i dalje ima matematičke šanse da opstane u ligi. Opstanak Vukova i prije ovog kola ličio je na nemoguću misiju, a sada je situacija još gora.

Istim je rezultatom Metalleghe u gostima savladao Široki Brijeg (1:0), a strijelac jedinog gola bio je Elvedin Aletić.

Ubjedljivu pobjedu na domaćem terenu u Doboju kod Kaknja upisala je Mladost koja je porazila Vitez rezultatom 4:1. Mladost je tako prekinula niz od šest ligaških utakmica bez pobjede, dok je Vitez upisao čak 11. uzastopni meč bez pobjede u ligi. Sinan Ramović, Anel Husić, Aladin Šišić i Goran Brkić pogađali su za domaće, a počasni gol za goste postigao je Armin Kapetan.

Na stadionima u Ligi za opstanak u ovom kolu bilo je tek 1.100 gledatelja. Na Pecari i na Otoci bilo je po 400 gledatelja, dok je u Doboju bilo 300 gledatelja.

Olimpic - Čelik 0:1 (400 gledatelja) Široki Brijeg - Metalleghe 0:1 (400 gledatelja) Mladost Doboj-Kakanj - Vitez 4:1 (300 gledatelja)

Rezultati:

Tabela Lige za opstanak
Tabela Lige za opstanak