Završena polusezona
99

Rezime 18. kola Premijer lige BiH: Željezničar jesenji prvak, Ahmetović najbolji strijelac

Piše: D. B.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Proteklog vikenda je na bh. terenima odigrano 18. kolo Premijer lige BiH, čime je okončan prvi dio sezone, a titula jesenjeg prvaka pripala je Željezničaru.

GOŠK je dočekao Slobodu i upisao pobjedu rezultatom 2:0, a strijelci su bili Anković u 22. i Sušić u 29. minuti utakmice.

Šesti poraz u nizu je upisao zenički Čelik te ponovo razočarao svoje navijače. Ovog puta je na stadionu Bilino Polje puni plijen osvojio aktuelni prvak BiH Zrinjski pobjedom rezultatom 3:1. Zeničani su dobro otvorili utakmicu te su poveli u 7. minuti golom Mahmutovića, ali je uslijedio preokret Plemića. Pogotke su postigli Pezer u 23., Handžić u 40. te Bilbija u 54. minuti.

Po izuzetno teškom terenu svoju utakmicu su odigrali Vitez i Sarajevo, a pobjeda rezultatom 3:0 pripala je Bordo ekipi. Ahmetović je mrežu Vitežana načeo u 6. minuti, potom je u 15. Bekić povisio na 2:0, a onda je Ahmetović u 76. minuti postigao svoj drugi pogodak za konačnih 3:0.

Mladost DK i Krupa su podijelili bodove odigravši neriješeno 1:1. Metalsi je u 67. minuti autogolom donio prednost gostima, a bod domaćoj ekipi je spasio Mišić u 84. minuti susreta.

Banjalučki Borac je iskoristio krizu u kojoj se nalazi Široki Brijeg te je upisao važnu pobjedu. Galešić je u 30. minuti pogodio za 1:0, a gosti su izjednačili golom Wagnera iz 48. minute. Velika tri boda je Banjalučanima donio Barišić autogolom u sudijskoj nadoknadi utakmice.

Željezničar je postao jesenji prvak zahvaljujući trijumfu nad Radnikom u dramatičnoj utakmici odigranoj na Grbavici. Stvari nisu dobro počele po Plave, jer su Hadžić i Okić pogocima u 30. i 44. minuti osigurali bijeljinskom timu prednost od 2:0. Ipak, u drugom poluvremenu je uslijedio preokret, Kajkut je postigao gol u 47. minuti, potom je Graovac pogodio u 58. minuti, a onda je Serbečić u 65. minuti skrivio penal koji je Zakarić pretvorio u pogodak za pobjedu Plavih 3:2 i osvajanje titule jesenjeg prvaka BiH.

Utakmice 18. kola je posmatralo svega 6.500 gledatelja, od čega ih je najviše bilo na Grbavici, ukupno 4.000. U šest utakmica je postignuto 19 golova.

Prvi strijelac jesenjeg dijela prvenstva je Mersudin Ahmetović (FK Sarajevo) s 13 pogodaka, dok po devet imaju Luka Menalo (Široki Brijeg) i Goran Zakarić (FK Željezničar). Po osam su postigli Nemanja Bilbija (HŠK Zrinjski), Miloš Filipović (HŠK Zrinjski) i Krste Velkoski (FK Sarajevo).

Sada slijedi pauza u bh. prvenstvu, a nastavak takmičenja je zakazan za 17. februar. Premijerligaši će potom odigrati još četiri kola, a onda će se formirati Liga za prvaka i Liga za opstanak, u kojima će biti odigrano dodatnih deset kola.

Rezultati 18. kola Premijer lige BiH:

GOŠK - Sloboda 2:0 (100 gledatelja)