Počela sezona
15

Rezime 1. kola Premijer lige BiH: Zrinjski i Željezničar startali pobjedama, otkazi za dva trenera

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom proteklog vikenda i u ponedjeljak odigrane su utakmice 1. kola Premijer lige BiH.

Radnik je u Bijeljini ugostio ekipu Krupe u prvom meču nove sezone, a utakmica je završena bez pogodaka.

U susretu Mladosti DK i Viteza slavili su domaći zahvaljujući golu koji je postigao Lazić. To je bio prvi pogodak u novoj sezoni Premijer lige BiH.

Veliki derbi bh. nogometa na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrali su Sarajevo i aktuelni šampion Zrinjski. Plemići su upisali važnu pobjedu na otvaranju sezone rezultatom 2:1. Golove za mostarski tim su postigli Bilbija i Filipović, dok je za Bordo ekipu s bijele tačke pogodio Velkoski. Nakon poraza tima s Koševa ostavku je dao trener Mehmed Janjoš.

Povratnik u društvo najboljih, banjalučki Borac, obradovao je svoje navijače pobjedom nad zeničkim Čelikom rezultatom 2:0, a strijelci su bili Mirković i Galešić.

Široki Brijeg je ugostio tuzlansku Slobodu koju je savladao bez većih problema, bilo je 2:0. Na listu strijelaca su se upisali Menalo i Barišić.

Prvo kolo je kompletirano u ponedjeljak navečer utakmicom na stadionu Grbavica, gdje je Željezničar ugostio povratnika u Premijer ligu, ekipu GOŠK-a iz Gabele. Plavi su pobijedili rezultatom 3:1 zahvaljujući golovima Blagojevića, Zakarića i Zebe, a jedini pogodak za goste djelo je Jankovića. Prije 1. kola je otkaz dobio trener Želje Slavko Petrović kojeg je zamijenio Admir Adžem.

U prvom kolu je postignuto ukupno 12 golova, a utakmice je gledalo ukupno 17.350 gledatelja. Najviše ih je bilo na Gradskom stadionu u Banjoj Luci (6.000), a najmanje u Bijeljini (450).

Rezultati 1. kola Premijer lige BiH:

Radnik Bijeljina - Krupa 0:0 (450 gledatelja) Mladost DK - Vitez 1:0 (500 gledatelja) Sarajevo - Zrinjski 1:2 (4.100 gledatelja) Borac - Čelik 2:0 (6.000 gledatelja) Široki Brijeg - Sloboda 2:0 (800 gledatelja)