Premijer liga BiH
136

Željezničar rutinski savladao GOŠK na Grbavici rezultatom 3:1

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željezničar je rutinski savladao GOŠK na Grbavici rezultatom 3:1 u prvom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Pogotke su postigli Jovan Blagojević, Goran Zakarić i Zajko Zeba, dok je Luka Anković pogodio za GOŠK.

Željezničar je prvi zaprijetio već u 2. minuti kada je sa ivice kaznenog prostora šutirao Zeba, ali je lopta otišla desetak centimetara pored Kozićevog gola.

Plavi su poveli u 16. minuti kada se Zeba izborio za loptu na lijevoj strani, dodao do Projića koji asistira Blagojeviću, a vezni igrač Željezničara topovskim udarcem sa 25 metara matira Kozića za veliko slavlje Manijaka.

Kozić se istakao u dva navrata u 32. minuti. Najprije je odlično reagovao ispred Ramovića, a potom je bio uspješniji u situaciji jedan na jedan sa Zecom.

Plavi su udvostručili prednost u 44. minuti, a drugi pogodak je postignut iz slične situacije kao prvi. Zakarić je primio loptu na oko 25 metara i zakucao loptu u Kozićev gol za 2:0.

Željo je početkom drugog poluvremena došao i do trećeg pogotka. Vego je u svom kaznenom prostoru srušio Ramovića, a siguran realizator u 51. minuti sa bijele tačke bio je Zeba.

Nakon odličnog ubačaja Zakarića u 60. minuti sa desne strane u strijelce se mogao upisati i Zec, ali je krilni napadač Plavih pogodio samo stativu.

Samo tri minute kasnije u odličnoj šansi se našao Nikolić. Zakarić je izbacio napadača Želje u situaciju jedan na jedan sa Kozićem, koji sjajno brani Nikolićev udarac.

U 70. minuti Admir Adžem je na veliko oduševljenje publike dao priliku za igru talentovanom Anelu Šabanadžoviću koji je upisao svoj debi u seniorskoj konkurenciji, a u igru je ušao umjesto Sinana Ramovića koji je debitirao u ovom susretu u dresu Plavih.

Pred kraj susreta navijači Željezničara, popularni Manijaci izrazili su nezadovoljstvo radom sportskog direktora ekipe sa Grbavice Aldina Čenana, od kojeg su zatražili da podnese ostavku.

GOŠK je do počasnog pogotka došao iz svog prvog šuta u okvir gola Plavih. U 86. minuti grešku Stevanovića iskoristio je rezervista Anković koji prizemnim udarcem matira Kjosevskog za konačnih 3:1.

Plavi su mogli doći i do četvrtog pogotka u 90. minuti, ali Nikolić se obrukao. Izašao je sam na Kozića, prošao ga i kada je trebao ubaciti loptu u praznu mrežu sa pet metara, napadač Plavih je prebacio prazan gol.

Željezničar je nakon ove pobjede postao lider na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine.