Prvak pobjedio
8

Zrinjski savladao Sarajevo na Koševu u derbiju prvog kola Premijer lige BiH

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog savladali su Sarajevo u derbiju prvog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1 na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Zrinjski je bio mnogo bolja ekipa u prvom poluvremenu i poveo je već u 5. minuti.

Jović je ukrao loptu Mihojeviću i šutirao sa desetak metara iskosa sa desne strane, Pavlović je odbio i ona je pala na volej Bilbiji koji neometan sa 12 metara pored tri igrača Sarajeva postiže pogodak kojeg nije želio proslaviti iz poštovanja prema svom bivšem klubu.

Jović je potom u 20. i 23. minuti bio u dvije izgledne prilike, ali su Bekić i Radovac uspjeli nekako otkloniti opasnost ispred Pavlovićevog gola.

Sarajevo je prvu šansu na utakmici imalo u 31. minuti kada je nakon lijepe akcije po lijevoj strani Sarić pronašao Hebibovića koji neometan sa samo sedam metara promašuje zicer. Lopta je otišla čak i pored peterca.

Bilbija je svoj drugi pogodak mogao postići u 37. minuti, ali je glavom sa desetak metara šutirao tik pored stative.

Sarajevo je do izjednačenja stiglo u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena. Rahmanović je pao nakon duela sa Katanecom i sudija Dragan Petrović je pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrožije kazne bio je povratnik u redove Bordo tima Velkoski koji je poslao Pirića u jednu, a loptu u drugu stranu i tako postigao svoj 31. pogodak u dresu ekipe sa Koševa.

Novo vodstvo Zrinjskom donio je Filipović u 57. minuti susreta. Ćavar je sa centra sjajno proigrao krilnog napadača Mostaraca koji bježi Bekiću i rutinski šalje loptu pored Pavlovića za 2:1.

Velkoski je mogao poravnati rezultat u 77. minuti kada je nakon velike gužve u kaznenom prostoru Zrinjskog lopta došla do njega, a Makedonac iz peterca pogađa prečku.

Zrinjski je u 84. minuti mogao doći i do trećeg pogotka. Nakon velike greške Mihojevića na centru aktuelni prvak BiH je odigrao brz kontranapad, Jović je izašao sam na Pavlovića, ali je golman Sarajeva bio uspješniji u situaciji jedan na jedan.

U 90. minuti susreta Bekić je pokušao iz daljine ugroziti Pirića, ali je golman gostiju bio siguran i Zrinjski je sasvim zasluženo krenuo u odbranu titule sa tri boda.