Prijateljska utakmica
2

Remi mladih reprezentacija BiH i Poljske na Bilinom Polju

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
Mlade reprezentacije BiH i Poljske su danas u okviru FIFA-inog termina odigrale prijateljsku utakmicu na Bilinom Polju u Zenici. Iako su naši reprezentativci stvorili više prilika i bili bolje, utakmica je završila bez golova.

Prvu veću priliku za gol na utakmici imali su mladi Zmajevi. U sedmoj minuti je kapiten Srđan Grahovac šutirao sa više od 16 metara, ali je lopta otišla pored gola Poljaka. Nakon ovoga, većinom se igralo na sredini terena, bez opasnijih šuteva.

U 20. minuti Goran Zakarić je odlično prošao po lijevoj strani, ubacio u šesnaesterac Poljaka, ali je golman Ptak skinuo loptu koja je išla na glavu Marka Maletića. Nakon toga, Poljaci su zaprijetili preko Modleskog koji je umalo savladao golmana Kristijana Jajala, ali je Miroslav Jevtić spasio našu reprezentaciju.

Jasmin Mešanović je poput Grahovca sa početka utakmice pokušao sa nekih 17 metara, ali je lopta otišla pored gola. Onda je uslijedila i najbolja prilika za BiH u prvom poluvremenu. Modelski je napravio faul nad Mešanovićem na 17 metara. Odličan slobodnjak izveo je Mario Kvesić i pogodio stativu gola Poljaka.

Ponovo su izabranici Vlade Jagodića stvorili lijepu šansu u 38. minuti, ali je Dino Bevab bio neprecizan u šesnaestercu Poljaka. Mario Kvesić je prije kraja prvog poluvremena imao odličan solo prodor, ali je šutirao pored gola. Ovo je ujedno bila i posljednja šansa u prvom poluvremenu u kojem je mlada reprezentacija BiH imala više šansi za gol.

U nastavku utakmice, selektor Vlado Jagdić odlučio je u svlačionici ostaviti Zakarića, Kovačevića, Jajala i Kvesića što se odmah osjetilo u igri mladih Zmajeva.

Međutim, naši reprezentativci nisu posustajali već su konstantno prijetili golu Poljske. U 70. minuti prilike su imali Grahovac i Arežina, ali je golman gostiju u oba slučaja izlazio kao pobjednik. U ovoj istoj minuti, Travančić je ubacio loptu iz kornera a Duljević glavom pogodio prečku gola Poljske.

Ponovo je BiH imala odličnu šansu preko Ćerimagića, ali je ponovo golman Poljske odbranio šut bh. reprezentativca. Nakon njega, Travančić je šutirao sa velike udaljenosti lijevom nogom, ali je lopta otišla iznad gola.

Do kraja utakmice reprezentativci stvorili su nekoliko izglednih šansi. Aldin Čajić je u 92. minuti mogao donijeti pobjedu BiH, ali je golman Poljske čudesnom intervencijom spasio svoj gol. S druge strane, Poljaci su imali stopostotnu šansu, ali je jedan od igrača gostujuće reprezentacije šutirao iznad gola.

Iako nisu uspjeli pobjediti, izabranici Vlade Jagodića su pokazali odličnu igru, pogodili stativu i prečku, imali nekoliko stopostotnih šansi, ali lopta jednostavno nije htjela u gol.

Prijateljska utakmica U21 reprezentacija, Bilino Polje:

BiH - Poljska 0:0