Nogomet
11

Real Madrid duguje pola milijarde eura

FENA
Predsjednik Udruženja za hartije od vrijednosti Real Mardida Carlos Mendoza, izjavio je da klub duguje 541 milion eura.

On je istakao da predsjednik Reala Florentino Perez kada priča o dugu misli samo na neto dug, odnosno novac koji Real duguje bankama, a to je oko 90 miliona eura.

Međutim, prema riječima Mendoze klub je dužan i igračima, klubovima, sportskim organizacijama, dobavljačima. Sadašnji dug kluba je navodno duplo veći od onog koji je ostavio Lorenzo Sanz.

Mendoza još više kritikuje Pereza zbog najavljene rekonstrukcije stadiona koja će da klub košta još 400 miliona eura.

"Prihodi su veliki, mi smo klub koji je najviše zaradio u svijetu, ali smo prvi i po potrošnji. Prihodi su u posljednjoj deceniji veći za 12%, ali su prošle godine narasli tek 1%, dok potrošnja naglo raste", upozorava Mendoza.

Još gore po klub jeste što u pomenuti izvještaj Mendoze nisu uključeni ljetošnji transferi Garetha Balea, Isca,IllarramendiIlja, vrijedni skoro 150 milion eura, uz i ogromnu platu za Velšanina, što je i veći trošak od samog transfera.

S druge strane, prodaja Higuaina, Kake i Ozila će prema riječima Mendoze samo da uljepša izvještaj za narednu godinu, ali će posljedice biti ogromne.

Prije svega što je Ozil imao mnogo manju platu nego što je sada ima Bale, a uz Kaku donosio je velike prihode od marketinga.

Mendoza je zaključio da je Perez potrošio 800 miliona eura na igrače koji su osvojili samo jednu titulu i jedan kup.