Nogomet
2

Wenger: Slučaj Bale je izrugivanje finansijskom fair-playu

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Menadžer Arsenala Arsene Wenger, poznati borac protiv rastuće rastrošnosti najbogatijih evropskih klubova, šokiran je razvojem pregovora između Tottenhama i Real Madrida o Garethu Baleu.

Prema svemu sudeći, Real će za Velšanina platiti Tottenhamu najmanje 100 miliona eura čime će ga učiniti najskupljim nogometašem u historiji.

"To je izrugivanje pravilima finansijskog fair-playa", poručio je Wenger.

Kako bi zaustavila klubove da troše novac na kupovinu novih igrača, a imaju nepodmirena dugovanja, Evropska nogometna federacija (UEFA) je uvela stroža pravila koja joj omogućavaju i izbacivanje prijestupnika iz evropskih kupova. No, Wenger smatra da je to sve mrtvo slovo na papiru.

Nije francuski stručnjak ljut samo na Real, već i na druge klubove koji su ovoga ljeta potrošili desetke miliona eura na pojačanja. PSG je, naprimjer, samo Edinsona Cavanija platio 64,5 miliona eura, Monaco je za Radamela Falcaa dao 60 miliona eura, Manchester City je dosad potrošio više od 110 miliona eura, Barcelona je za Neymara platila više od 50 miliona, Real Madrid oko 60 miliona za Isca i Illarramendija, a s Baleom se sprema srušiti sve rekorde…

"Nevjerovatno je da je u godini u kojoj na snagu stupa finansijski fair-play nogometni svijet potpuno poludio. Nova pravila su ispala šala. Čini se da je finansijski fair-play sve učinio još gorima nego prije", kazao je Wenger.