Nogomet
63

Real je četiri puta prošao i dvaput ispao nakon zaostatka 1-2

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši madridskog Reala sljedeće sedmice će na svom stadionu Santiago Bernabeu pokušati nadoknaditi poraz od Bayerna s 2-1 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Priča je bila slična i prije tačno deset godina, a za Real je tada završila sretno.

"Kraljevski klub" je u sezoni 2001/02 je u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka izgubio na Olimpijskom stadionu u Minhenu s 2-1. Effenberg i Pizzaro su bili strijelci za Bayern, a Geremi za Real. U uzvratu je ekipa Vicentea del Bosquea slavila s 2-0 pogocima Helguere i Gutija i prošla u polufinale u kojem je izbacila Barcelonu, da bi nakon toga u finalu bila bolja od Bayer Leverkusena i osvojila svoj deveti i zasad posljednji evropski naslov.

Još je pet puta u historiji Real izgubio prvu utakmicu Kupa/Lige prvaka u gostima s 2-1. Triput je nadoknadio zaostatak u Madridu: u sezoni 65/66 protiv Feyenoorda (5-0), u sezoni 72/73 protiv rumunskog Argesa (3-1) te sedam godina kasnije protiv Porta (1-0). U dva navrata Madriđani nisu bili uspješni: u sezoni 72/73 protiv Ajaxa (poraz 1-0 na Bernabeuu), te u sezoni 07/08 protiv Rome (poraz 2-1 na Bernabeuu).

Kako će završiti sedmi Realov lov na isti zaostatak, saznat ćemo sljedeću srijedu navečer.