Nogomet
8

Premijer liga: Važni trijumfi Travnika i Mladosti, Zvijezda na rubu provalije

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Iako je epicentar 28. kola BHT Premijer lige bio na stadionu Koševo, ni na ostalim terenima nije bilo nezanimljivo. Neefikasno kolo obilježile su vrijedne pobjede Mladosti i Travnika, dok je Zvijezda došla na rub provalije.

Derbi starih rivala Veleža i Slobode pripao je gostujućem timu rezultatom 1:0. Na klupi Veleža debitovao je Dželaludin Muharemović.

Čelik - Zrinjski 0:0

Meč u Zenici bolje su otvorili domaći igrači koji su nakon osam minuta zaprijetili preko Popovića, a odmah potom i preko Vernesa Selimovića. Prijetio je potom Bajraktarević, da bi sredinom prvog poluvremena veliku priliku propustio Vernes Selimović koga je u situaciji jedan na jedan zaustavio golman Ratko Dujković. Dujković je goste spasio i u 65. minuti kada je u dobroj prilici bio Anel Dedić. Do kraja meča većih uzbuđenja nije bilo, pa je na semaforu ostalo početnih 0:0.

Travnik - Radnik 1:0

Travnik je nakon 17 minuta igre terensku inicijativu krunisao pogotkom Irhana Smajića. Iako su gosti iz Bijeljine uoči utakmice najavljivali otvorenu igru i trijumf, danas su na Piroti zakazali, te nisu uspjeli ozbiljno ugroziti Adisa Nurkovića. Domaći igrači tako su ostvarili trijumf koji ih vrlo vjerovatno ostavlja u društvu najboljih.

Drina - Široki Brijeg 1:1

U 20. minuti sudija Dragan Skakić dosudio je jedanaesterac za domaćina koji je u pogodak za vodstvo Drine pretvorio Nenad Nedeljković. Rezultat iz 20. minute na semaforu se zadržao do 78. minute kada gosti uspijevaju izjednačiti rezultat. Strijelac za 1:1 bio je mladi Luka Menalo.

Velež - Sloboda 0:1

Sloboda je u Mostaru povela u 21. minuti pogotkom Elvisa Sarića sa bijele tačke. Nemoćnog Veleža na čijoj je klupi danas debitovao Dželaludin Muharemović na cjedilu je sredinom drugog poluvremena ostavio Marko Nikolić koji je opravdano zaradio direktan crveni karton. Sličnu glupost nedavno je učinio i Miloš Reljić na utakmici protiv Željezničara. Velež do kraja nije uspio pronaći dobitnu kombinaciju i izjednačiti rezultat.

Borac - Zvijezda 1:0

Mogla je Zvijezda povesti već u prvoj minuti kada se nije najbolje snašao Mehmedalija Čović. Deset minuta kasnije novu priliku za goste propustio je Ermin Gadžo. U 37. minuti Borac je bio nadomak pogotku, a goste iz Gradačca spasila je stativa. Borac je pola sata prije kraja poveo 1:0, a pogodak je iz jedanaesterca postigao Joco Stokić. Današnji poraz Zvijezdu je doveo na rub provalije.

Olimpic - Slavija 1:0

Nakon nesadržajnih i nezanimljivih prvih 45 minuta u kojima su izostale prave prilike, na početku drugog poluvremena i jedni i drugi imali su po jednu dobru priliku. Prvo je priliku za Slaviju propustio Anel Salković, da bi nešto kasnjije na drugoj strani neprecizan bio i mladi Kemal Salihagić. Pet minuta prije kraja zaslužen trijumfom kombinovanom timu Olimpica donio je Dalibor Pandža.

Mladost - Vitez 1:0

Derbi začelja pripao je domaćem timu minimalnim rezultatom. Junak Mladosti bio je Marković koji je u sudijskoj nadoknadi postigao odlučujući pogodak. Mladost se vratila u život, dok je Vitez nakon trijumfa nad Veležom zakomplikovao svoju situaciju, tim prije što u narednom kolu na domaćem terenu dočekuje lidera, Sarajevo.

Rezultati:

Borac – Zvijezda 1:0 Čelik – Zrinjski 0:0

Drina – Široki Brijeg 1:1 Mladost – Vitez 1:0 Olimpic – Slavija 1:0 Travnik – Radnik 1:0 Velež – Sloboda 0:1

Tabela:

  1. Sarajevo 60
  2. Željezničar 59
  3. Zrinjski 55
  4. Široki Brijeg 54
  5. Olimpic 46
  6. Borac 46
  7. Čelik 39
  8. Sloboda 37
  9. Velež 35
  10. Travnik 28
  11. Radnik 27
  12. Drina 26
  13. Slavija 26
  14. Vitez 26
  15. Mladost 25
  16. Zvijezda 21