Nogomet
184

Premijer liga: Sarajevo pred osvajanjem titule, trijumfi Željezničara i Zrinjskog

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fudbaleri Sarajeva u narednom kolu moraju pobijediti Slobodu na svom stadionu kako bi nakon osam godina osvojili drugi naslov prvaka BiH od kako se Premijer liga igra na tlu cijele države.

Izabranici Dženana Uščuplića danas su kao gost rezultatom 3:0 porazili Vitez, dok je prvi pratilac Željezničar kao domaćin za jedan gol bio bolji od Travnika. Zrinjski se trijumfom nad Olimpicom učvrstio na trećem mjestu, dok je Široki na gostovanju u Istočnom Sarajevu osvojio samo jedan bod.

U borbi za opstanak slamku spasa uhvatila je Zvijezda pobjedom nad Veležom, dok su pobjede spasa ispustili Drina u Banjoj Luci, odnosno Mladost koja je u Tuzli nakon vodstva od 2:0 pretrpjela poraz od Slobode rezultatom 3:2.

Vitez – Sarajevo 0:3

Nakon deset minuta igre gosti koji su imali fantastičnu podršku svojih navijača zaprijetili su preko Krstea Velkoskog. U 24. minuti Ševko Okić pogađa prečku domaćeg gola. Bio je to nagovještaj vodećeg gola gostiju koji je uslijedio dvije minute kasnije. Strijelac je iz slobodnog udarca bio Krste Velkoski.

Isti igrač mogao se proslaviti u 42. minuti kada je pogodio prečku domaćeg gola. Nakon prijetnje Kovačevića s početka drugog poluvremena, u 65. minuti Vedran Vidović je na muke stavio Mateja Delača. Dvije minute kasnije gosti su ovjerili trijumf u Vitezu. Drugi pogodak bio je djelo Bojana Puzigaće koji je bio precizan sa bijele tačke. Prethodno je upravo Puzigaća izborio kazneni udarac za goste nakon što ga je nepropisno u kaznenom prostoru zaustavio Toni Livančić.

Konačnih 0:3 u samom finišu meča nakon lijepe akcije postavio je rezervista Amer Bekić.

Željezničar – Travnik 1:0

Na samom startu utakmice fudbaleri Željezničara su poveli pogotkom Jasmina Bogdanovića na asistenciju Riada Bajića. Osam minuta kasnije dalekomentnim udarcem na drugoj strani je prijetio Muharem Čivić. Potom su nakon prekida pokušali prvo Bogdanović, a potom i mladi Dženis Beganović. Isti igrač prijetio je u finišu prvog poluvremena kada se istakao gostujući golman Adis Nurković. Željezničar je u nastavku susreta imao više od igre, ali inicijativa nije krunisana sa još jednim golom.

Radnik – Čelik 2:2

Nakon pet minuta utakmice pokrenut je semafor na stadionu u Ugljeviku, a strijelac za vodstvo Čelika bio je Anel Dedić. U 30. minuti pogodak za 1:1 postigao je Marko Obradović. U 57. minuti svojim drugim golom Anel Dedić donosi novo vodstvo Čeliku. U finišu utakmice konačnih 2:2 postavio je Mladen Žižović.

Borac – Drina 2:1

Opuštanje i nonšalanciju domaćih igrača u ranoj fazi kaznio je Mrkaić fantastičnim pogotkom za 0:1. U 65. minuti domaćin koji je od 15. minute igrao sa deset igrača dolazi do poravnanja, a strijelac za 1:1 bio je Joco Stokić. Iako sa igračem više i pod prijetnjom ispadanja, gosti iz Zvornika nisu uspjeli postići drugi gol, dok su domaći igrači u prvoj minuti sudijske nadoknade postigli pobjednosni gol.

Sloboda – Mladost 3:2

Mreža Mladosti zatresla se već u devetoj minuti, ali je gol Sulejmana Krpića poništen zbog ofsajda. Šest minuta kasnije gosti su poveli autogolom Mehmedagića. U 63. minuti novi hladan tuš za domaće navijače priredio je Komarčević pogotkom za 0:2. Nekoliko minuta kasnije Sloboda je uspjela smanjiti prednost gostiju, a strijelac je bio Damir Mehidić. Deset minuta nakon prvog pogotka, drugi, izjednačujući gol za domaće postigao je Mersudin Ahmetović. Isti igrač svojim drugim golom postavio je konačnih 3:2 u korist Slobode.

Zrinjski – Olimpic 2:0

Kombinovani tim Olimpica napadima domaćina odolijevao je do 22. minute kada je vodeći gol za Plemiće postigao Stevo Nikolić. U finišu prvog dijela strijelac za 2:0 bio je Ognjen Todorović. Zrinjski je u nastavku susreta znalački sačuvao prednost stečenu u prvom dijelu, upisavši važan trijumf u borbi za plasman u Evropsku ligu.

Slavija – Široki Brijeg 1:1

Tokom nesadržajnog prvog poluvremena na teškom terenu i jedan i drugi tim napravili su po jednu izglednu priliku. Nadomak pogotku bili su Anel Salković i Jure Ivanković, ali se mreže nisu tresle. U destoj minuti drugog poluvremena u kaznenom prostoru Širokog Brijega oboren je Veinović, a arbitar Danijel Pajić pokazao je na bijelu tačku. Siguran izvođač za vodstvo Slavije bio je Mahir Karić. Nekoliko minuta kasnije Širokobriježani ipak uspijevaju izjednačiti preko mladog Menala koji u posljednje vrijeme igra sve bolje.

Zvijezda – Velež 3:2

S obzirom da je današnja utakmica za domaći tim bila biti ili ne biti, Zvijezda je furiozno započela meč i u ranoj fazi sa dva pogotka stekla veliku prednost pred nastavak. Strijelci za Zmajeve bili su Secouba Diatta i Ermin Gadžo. Sudbinu Rođenih koji u posljednje vrijeme igraju dosta slabo svojim drugim golom zapečatio je Secouba Diatta. Gosti su u finišu uspjeli ublažiti poraz i postići dva gola preko Mirze Ćemalovića i Anela Hebibovića iz penala koji je tako postavio konačnih 3:2.

Rezultati:

Vitez – Sarajevo 0:3 Željezničar – Travnik 1:0 Zrinjski – Olimpic 2:0 Zvijezda – Velež 3:2 Sloboda – Mladost 3:2 Borac – Drina 2:1 Slavija – Široki Brijeg 1:1 Radnik – Čelik 2:2

Tabela:

  1. Sarajevo 63
  2. Željezničar 62
  3. Zrinjski 58
  4. Široki Brijeg 54
  5. Borac 49
  6. Olimpic 46
  7. Čelik 40
  8. Sloboda 40
  9. Velež 35
  10. Travnik 28
  11. Radnik 28
  12. Slavija 26
  13. Drina 26
  14. NK Vitez 26
  15. Mladost 25
  16. Zvijezda 24