Nogomet
21

Premijer liga: Širokom, Sarajevu i Željezničaru samo po bod, Sloboda uvjerljiva protiv Slavije

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vodeći klubovi BHT Premijer lige BiH, Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar u 20. kolu nisu uspjeli ostvariti pobjede, pa su se morali zadovoljiti sa po jednim bodom.

Željezničar – Radnik 1:1

Željezničar je ostao bez tri željena boda na svojoj Grbavici protiv neugodnog Radnika. Gosti iz Bijeljine osvojili su jedan bod odigravši 1:1. Utakmicu je pokušajem već u drugoj minuti otvorio Zoran Kokot. Pet minuta kasnije uzvratio je Memišević koji je glavom šutirao pored gola. Odmah potom u dobroj situaciji našao se i Kerim Memija, ali je na sreću gostiju loše reagovao. U 20. minuti bezuspješno je golu Radnika prijetio Ognjen Đelmić. Bio je to nagovještaj onoga što će uslijediti dvije minute kasnije. Veliku grešku golmana Radnika Boriše Bodirogre kaznio je Ognjen Đelmić pogotkom za 1:0. U 27. minuti pomoćni arbitar dosudio je diskutabilan ofsajd u situaciji iz koje bi vrlo vjerovatno Bajić zatresao mrežu Radnika. Reprezentativac Bajić pokušao je u 31. minuti iz slobodnog udarca, a lopta je nakon njegovog pokušaja pogodila živi zid. U 37. minuti fudbaleri Radnika kaznili su promašaje domaćina. Lijepu akciju gostiju u pogodak za 1:1 realizovao je Vasić. Do odlaska na odmor prijetio je ponovo Riad Bajić iz slbodnog udarca. Drugo poluvrijeme sa nova dva promašaja otvorio je Ognjen Đelmić. U 77. minuti veliku priliku za domaće propustio je Kerim Memija. Utakmicu je velikm promašajem zaključio Juan Manuel Varea.

Drina – Sarajevo 0:0

Bez očekivanog trijumfa ostali su i fudbaleri Sarajeva na gostovanju kod Drine. Ovaj meč okončan je bez pogodaka. Od početka utakmice domaći fudbaleri orijentisali su se na čuvanje svog gola. Sarajevo je napravilo željeni pritisak, a prvu priliku na utakmici u sedmoj minuti propustio je bivši igrač Drine Edin Rustemović. U jeku napada Sarajeva velika prilika ukazala se domaćim igračima. Filipović je išao sam prema Delaču, ali je bio brzoplet i nespretan pa mu je lopta pobjegla usljed čega nije uspio realizovati veliku priliku. Minutu kasnije na drugoj strani prijetio je Ševko Okić na dodavanje Nemanje Bilbije. Drina se sredinom prvog dijela riješila pritiska gostiju, pa je u 20. i 23. minuti ponovo bila nadomak pogotku. Ponovo je nespretan bio Filipović. U 31. minuti novu priliku propustio je Ševko Okić. U 55. minuti opasan po gol Drine ponovo je bio Ševko Okić. Dvije minute poslije priliku je propustio rezervista Miloš Stojčev. Meč je prilikom u samom finišu zaključio Amer Bekić.

Zvijezda – Široki Brijeg 0:0

Lider na tabeli Široki Brijeg nije uspio ostvariti trijumf nad Zvijezdom na stadionu Banja Ilidža u Gradačcu. Meč u kojemu su Širokobriježani imali ulogu favorita okončan je bez pogodaka. Prvu obećavajuću akciju na utakmici kreirali su domaći igrači u petoj minuti, ali je izostala realizacija. U devetoj minuti Široki Brijeg je propustio stopostotnu priliku. Nakon akcije po lijevoj strani u velikoj prilici našao se Buhač, a potom i Wagner, te Ćorluka koji nisu uspjeli loptu sprovesti u gol. U 13. minuti iz slobodnog udarca golu Zvijezde prijetio je Zvonimir Kožulj. Potom su prijetili Zakarić i Ćorluka, također bezuspješno. Do odlaska na odmor golmanu gostiju prijetio je Eldin Fačić. U nastavku se Zvijezda oslobodila pritiska, pa je udarcem iskosa prijetio Brazilac Cardoso. Veliku priliku nekoliko minuta kasnije propustio je Uroš Stojanov koji je iz neposredne blizine glavom šutirao preko gola. Veliku priliku četrnaest minuta prije kraja propustio je Zvonimir Kožulj čiji je udarac zaustavio Japac Ito na golu Zvijezde.

Sloboda – Slavija 4:0

Poraz od Širokog Brijega u prošlom kolu nije se negativno odrazio na igrače Slobode koji su na Tušnju visoko porazili Slaviju rezultatom 4:0. Utakmicu je velikom prilikom otvorio Muhamed Mujić. Njegov pokušaj odbranio je Mladen Lučić, da bi potom Sulejman Krpić promašio prazan gol. U 24. minuti Pušara je u kaznenom prostoru nepropisno zaustavio Mujića, a arbitar Antoni Bandić iz Gruda pokazao na bijelu tačku uz drugi žuti karton fudbaleru Slavije. Siguran izvođač penala za 1:0 bio je Zajko Zeba. Zeba je početkom nastavka u gol šansu gurnuo Sulejmana Krpića koji se ponovo nije snašao pred golom Slavije. U 58. minuti Krpić se iskupio za promašaje i glavom matirao Lučića za povećanje vodstva. Petnaest minuta prije kraja sudija Bandić dosudio je još jedan jedanaesterac za domaće, ovog puta nakon starta nad Sulejmanom Krpićem. Siguran izvođač za 3:0 po drugi put bio je Zajko Zeba. U 85. minuti gol za konačnih 4:0 postigao je Mirza Musić.

Vitez – Zrinjski 0:1

Važan trijumf kojim je uhvatio priključak za vodećom trojkom Zrinjski je ostvario u Vitezu rezultatom 1:0. Iako je Vitez nešto bolje otvorio meč na Gradskom stadionu protiv Zrinjskog, aktualni prvak došao je u vodstvo u 35. minuti. Strijelac pogotka za 1:0 bio je Aleksandar Radulović. Veliku priliku za 2:0 propustio je Deni Simeunović minutu prije kraja prvog poluvremena. Nastavak je promašajem otvorio Armin Kapetan. Do kraja su gosti znalački sačuvali stečenu prednost, te u Mostar odnijeli puni bodovni plijen.

Mladost – Travnik 2:1

Tim Mladosti iz Velike Obarske ostvario je veoma važnu pobjedu nad Travnikom na domaćem terenu rezultatom 2:1. Tokom prvih 20 minuta utakmice između Mladosti i Travnika u Ugljeviku velikih uzbuđenja nije bilo. U 36. minuti domaći igrači su ipak došli u vodstvo. Strijelac za 1:0 nakon greške Kovača bio je Marković. Petnaest minuta prije kraja pogodak za 1:1 postigao je Feđa Dudić na asistenciju Hasečića. U samom finišu Mladost ipak dolazi do trijumfa golom Lazića.

Velež – Čelik 1:0

Velež je strpljivom igrom došao do trijumfa nad Čelikom na domaćem terenu. Gosti su hrabrom igrom u Mostaru tokom prvog poluvremena namučio domaći Velež. Prijetili su Selimović, Karić i Simić, ali se domaća mreža nije tresla. U nastavku su Rođeni krenuli nešto ofanzivnije prema golu gostiju, ali to im nije donosilo željeni rezultat sve do samog finiša utakmice. Malobrojnu publiku u Vrapčićima obradovao je Anes Haurdić.

Rezultati:

Drina - Sarajevo 0:0 Mladost - Travnik 2:1 Vitez - Zrinjski 0:1 Sloboda - Slavija 4:0

Velež - Čelik 1:0 Željezničar - Radnik 1:1 Zvijezda - Široki 0:0

Tabela:

  1. Široki Brijeg 45
  2. Sarajevo 40
  3. Zrinjski 40
  4. Željezničar 39
  5. Olimpic 37
  6. Borac 35
  7. Velež 30
  8. Sloboda 22
  9. Slavija 22
  10. Travnik 21
  11. Čelik 19
  12. Drina 19
  13. Radnik 18
  14. NK Vitez 17
  15. Mladost 16
  16. Zvijezda 14