Nogomet
20

Premijer liga: Sarajevo rutinski protiv Mladosti, Olimpic gurnuo Zvijezdu ka nižem rangu

Klix.ba
Olimpic - Zvijezda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Današnjim mečevima kompletirano je 19. kolo BHT Premijer lige BiH. Na sedam susreta velikih iznenađenja nije bilo.

Sarajevo – Mladost 4:0

Bez problema je favorizovano Sarajevo ostvarilo trijumf protiv Mladosti rezultatom 4:0. Već u sedmoj minuti domaći igrači su mogli do vodstva, ali se u dobroj situaciji pred golom Mladosti nije snašao Leon Benko. Dvije minute kasnije prijetio je Ševko Okić. U 33. minuti zatresla se mreža gostiju, a za veliko slavlje domaćih navijača pogodio je Nemanja Bilbija preciznim udarcem sa dvadesetak metara. U desetoj minuti nastavka Leon Benko ipak dolazi do pogotka i to na asistenciju Bojana Puzigaće. U 60. minuti odlični Samir Radovac postiže pogodak za 3:0, a malo kasnije Miloš Stojčev i za konačnih 4:0. Gosti su u finišu meča mogli smanjiti rezultat, ali je Dušana Hodžića spriječio Matej Delač.

Olimpic – Zvijezda 3:0

Olimpic je današnjim trijumfom protiv Zvijezde zadržao priključak za vodećim klubovima na tabeli, te dodatno zakomplikovao situaciju Zvijzde Gradačac koja u četiri proljetna kola nema osvojen niti jedan bod. Domaći tim je bolju igru kapitalizirao već u 16. minuti kada je mrežu Zvijezde zatresao Sulejman Smajić. Situaciju za goste zakompliovao je crveni karton Bijelića nakon čega je Olimpic došao do drugog pogotka. Strijelac je bio Bojan Regoje. Do kraja je sudbinu domaćina zapečatio Figureido.

Široki Brijeg – Sloboda 1:0

Lider na tabeli je upisao očekivanu pobjedu protiv Slobode na domaćem terenu rezultatom 1:0. Domaći tim je nadomak pogotku u 11. minuti, ali pokušaj Wagnera nije donio vodstvo Širokobriježanima. U 38. minuti pokrenut je semafor kada je nakon dobro izvedenog kornera iz neposredne blizine gol Slobode pogodio bivši reprezentativac Boris Pandža.

Travnik – Velež 2:1

Lošu igru Veleža Travnik je na Piroti kaznio sa dva ekspresna gola za svega 20 minuta. U 11. minuti katastrofalnu grešku Tomislava Barišića iskoristio je Semir Musić pogotkom za 1:0. Devet minuta kasnije ponovo je ispao Barišić, a Musić drugim pogotkom domaćima donio povećanje prednosti. Do odlaska na odmor prijetili su Haurdić i Blagojević, ali bezuspješno. U desetoj minuti nastavka lijep pogodak glavom za 2:1 postigao je Dino Hajdarović.

Radnik – Drina 1:0

Nezanimljivu i negledljivu utakmicu na lošem terenu stadiona u Ugljeviku malobrojnoj publici ponudili su Radnik i Drina. Bijeljinci su ostvarili važan trijumf u borbi za opstanak rezultatom 1:0. Nesadržajnih prvih 45 minuta na stadionu u Ugljeviku ipak je zaključeno pogotkom. Domaći tim poveo je 1:0, a strijelac pogotka bio je Lazić na asistenciju Žižovića.

Slavija – Vitez 1:0

Slavija se uspjela izdići iznad svih problema koji su je zadesili i na domaćem terenu pobijediti Vitez minimalnim rezultatom. U prvom dijelu utakmice u Lukavici mreže su mirovale, a jedino vrijedno pomena iz nesadržajnog prvog poluvremena bio je crveni karton Hrvoja Barišića u 27. minuti. Domaći igrači u nastavku ipak dolaze do pogotka. Strijelac je bio bivši fudbaler Željezničara i Veleža Damir Rovčanin.

Rezultati:

Olimpic – Zvijezda 3:0 Radnik – Drina 1:0 Sarajevo – Mladost 4:0 Slavija – Vitez 1:0 Široki Brijeg – Sloboda 1:0 Travnik - Velež 2:1 Zrinjski - Željezničar 1:1

Tabela:

  1. Široki Brijeg 44
  2. Sarajevo 39
  3. Željezničar 38
  4. Zrinjski 37
  5. Borac 35
  6. Olimpic 34
  7. Velež 27
  8. Slavija 22
  9. Travnik 21
  10. Sloboda 19
  11. Čelik 19
  12. Drina 18
  13. Radnik 17
  14. NK Vitez 17
  15. Zvijezda 13
  16. Mladost 13