Nogomet
22

Premijer liga u brojevima: Pobjede, remiji, porazi, golovi...

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklog vikenda je završena sezona 2014/2015. u Premijer ligi BiH, a šampionsku titulu je osvojio FK Sarajevo. Takmičenje je ove sezone bilo veoma interesantno, kako za titulu i plasman u Evropu, tako i za opstanak. Donosimo vam dio statistike koja je odlučila poredak na tabeli.

Pobjede

Najveći broj pobjeda u ligi ima novi šampion FK Sarajevo. Bordo ekipa je u 30 odigranih utakmica upisala 19 pobjeda. Potom slijedi viceprvak Željezničar sa 18, trećeplasirani Zrinjski je pobijedio 16 puta, dok Široki Brijeg ima 15, Borac 14 i Olimpic 13 pobjeda. Najmanje pobjeda ima Mladost, samo pet, a po šest imaju Vitez i Drina. Sedam pobjeda su upisali Radnik, Slavija i Vitez.

Remiji

Kada je riječ o remijima, tri ekipe su izjednačene. Zrinjski, Široki Brijeg i Čelik su upisali po 11 remija, a prate ih Radnik i sada već drugoligaš Zvijezda sa po 10 remija. Po devet remija imaju Sarajevo i Željezničar. Najmanje neriješenih rezultata ima Vitez, ukupno pet.

Porazi

Najviše poraza je u protekloj sezoni pretrpio NK Vitez, koji je poražen u 18 utakmica, ali je na kraju uspio izboriti opstanak. Po 16 poraza imaju Slavija i Mladost iz Velike Obarske. Tri ekipe su poražene po 15 puta, a to su Travnik, Drina Zvornik i posljednjeplasirana Zvijezda iz Gradačca. Najmaje poraza ima Sarajevo, samo dva, a po tri su upisali Željezničar i Zrinjski. Četiri puta je poražen Široki Brijeg.

Efikasnost

Najbolji napad u ligi ima FK Sarajevo. Bordo ekipa je u 30 kola postigla 55 pogodaka. Druga ekipa po efikasnosti je ovosezonski viceprvak Željezničar sa 52 postignuta gola. Široki Brijeg je postigao 46 golova, a po 41 Zrinjski i Olimpic. Najmanje pogodaka je postigla Mladost, samo 18. Ekipa iz Velike Obarske je novi drugoligaš.

Odbrana

Najbolju odbranu je ove sezone imao Zrinjski. Plemići su primili samo 13 golova, četiri manje od šampiona Sarajeva. Uvjerljivo najviše lopti je završilo u mreži Zvijezde, čak 53.

Vrh i začelje tabele

Za titulu su se u finišu sezone borili Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg. Na kraju je Sarajevo osvojilo trofej sa 66 bodova, tri više od Željezničara, a sedam više od trećeplasiranog Zrinjskog. Čak deset bodova manje od Sarajeva na kraju sezone ima jesenji prvak Široki Brijeg.

Vodila se velika bitka i za opstanak, to najbolje pokazuje činjenica da je dvanaestoplasirana Slavija osvojila 28 bodova, dva, odnosno tri boda više u odnosu na petnaestoplasiranu Mladost i šesnaestoplasiranu Zvijezdu, klubove koji su ispali iz Premijer lige BiH.

Najbolji strijelac

Najbolji strijelac Premijer lige BiH u sezoni 2014/2015. je dvadesetjednogodišnji napadač Željezničara i mladi reprezentativac BiH Riad Bajić koji je postigao 15 golova.