Nogomet
90

Četiri kluba u utrci za šampionsku titulu, FK Sarajevo kroji svoju sudbinu

Piše: D. B.
Borba za titulu prvaka BiH nikad nije bila zanimljivija. Šet kola prije kraja aktuelne sezone postoje četiri kandidata, a to su Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar. Ipak, čini se da Bordo ekipa, ako je suditi prema rasporedu, ima najbolje šanse da osvoji prvu šampionsku titulu od 2007. godine.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Do kraja aktuelne sezone Premijer lige BiH ostalo je još šest kola. Titulu brani mostarski Zrinjski, koji se trenutno nalazi na drugom mjestu sa 50 osvojenih bodova, koliko ima i prvoplasirano Sarajevo. Na trećem mjestu je jesenji prvak Široki Brijeg sa 49 osvojenih bodova, dok je na četvrtom mjestu sa također 49 bodova možda i najprijatnije iznenađenje ove sezone, sarajevski Željezničar, koji na krilima talenata svoje škole igra odlično.

Bordo ekipa ima najpovoljniji raspored i psihološku prednost

FK Sarajevo je trenutno lider sa 50 bodova i u najboljoj poziciji za osvajanje titule uprkos ovosezonskim usponima i padovima. Bordo ekipa je u 24. kolu Premijer lige BiH na Koševu pobijedila Široki Brijeg rezultatom 1:0 i preuzela prvu poziciju, a kolo ranije je na Otoci savladala Olimpic u povratničkoj utakmici trenera Dženana Ušuplića na klupu Divova. Time je napravljen ozbiljan korak naprijed na putu ka tituli, ali i u podizanju prijeko potrebnog samopouzdanja.

Nogometaše Sarajeva u posljednjih šest kola očekuje povoljan raspored, gostuju Slaviji, potom igraju protiv direktnog konkurenta Zrinjskog na Koševu, onda slijedi gostovanje Radniku, pa nakon toga u 28. kolu Premijer lige na svom terenu dočekuju gradskog rivala Željezničar. U pretposljednjem kolu će Sarajevo biti gost Vitezu, a u posljednjem će ugostiti Slobodu.

HŠK Zrinjski je aktuelni prvak BiH i ima jednak broj bodova kao i FK Sarajevo, ali i dosta teži raspored. U narednom kolu će ugostiti Mladost koja se bori za opstanak, a potom ide u goste konkurentu za titulu Sarajevu, gdje ne smije napraviti kiks.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Nakon utakmice sa Sarajevom, Zrinjski će biti domaćin Travniku, a potom otputovati u Zenicu na nimalo laganu utakmicu protiv Čelika. Pretposljednje kolo donosi duel sa Olimpicom u Mostaru, a posljednje još jednu tešku utakmicu protiv kandidata za titulu Širokog Brijega i to na Pecari.

NK Široki Brijeg je poražen napustio Koševo u prošlom kolu i sada je na trećem mjestu. Kada je riječ o rasporedu utakmica, Širokobriježani će narednog vikenda ugostiti Travnik, a potom otputovati u goste zeničkom Čeliku. Nakon toga će ugostiti Olimpic na Pecari, pa u Zvorniku odigrati utakmicu protiv Drine.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

U pretposljednjem kolu će Širokobriježani biti gosti Slaviji, a u posljednjem kolu će na Pecari dočekati Zrinjski, aktuelnog prvaka BiH i konkurenta za titulu. Čelnike jesenjeg prvaka može zabrinjavati i forma ekipe koja je u posljednjih pet kola dva poraza, dva remija i samo jednu pobjedu.

FK Željezničar sjajno igra ove sezone, ali se i Plavima potkrao poneki kiks. Tim sa Grbavice ima 49 bodova i na četvrtom je mjestu te još uvijek ima šanse za šampionsku titulu. Plavi će u narednom kolu ugostiti neugodni Borac, a potom će biti gost Veležu, koji igra promjenjivo, dvije pobjede, dva remija i poraz u posljednjih pet kola.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Željezničar će nakon gostovanja u Mostaru biti domaćin davljeniku Mladosti, a potom slijedi gradski derbi na Koševu protiv vječitog rivala Sarajeva. Plavi su u prvom dijelu sezone doživjeli poraz od Sarajeva rezultatom 1:2. Pretposljednje kolo donosi utakmicu na Grbavici protiv Travnika, a posljednje duel s Čelikom u Zenici.

Međusobni duel ili mini tabela bi mogli odučiti šampiona

Sudeći prema rasporedu i trenutnoj formi, FK Sarajevo ima sve u svojim rukama s obzirom da je savladan konkurent Široki Brijeg na Koševu, a na ovaj stadion tek treba da dođu Zrinjski i Željezničar. Ukoliko Bordo ekipa ostvari dobre rezultate u velikim utakmicama, ali i ne napravi kiks u uslovno rečeno manjim mečevima, onda ih ništa ne može zaustaviti na putu do dugoočekivane titule. Svoju šansu traži i Zrinjski uprkos težem rasporedu, a u sličnoj situaciji su i Široki Brijeg i Željezničar, koji vodećem dvojcu "pušu za vrat".

Međutim, moguć je i scenarij da nakon završetka sezone dva ili sva četiri tima imaju jednak broj bodova, tako da bu u tom slučaju odlučivao međusobni omjer, odnosno mini tabela.

Šest klubova u borbi za opstanak

Kada je riječ o borbi za opstanak u najtežoj poziciji je Zvijezda, a uz tim iz Gradačca grčevitu borbu za opstanak u Premijer ligi BiH vodit će Mladost, Vitez, Travnik, Drina i Radnik.

Portal Klix.ba provodi anketu u kojoj čitatelji mogu prognozirati prvaka BiH. Glasati možete ovdje.