Nogomet
113

Bez golova na Koševu: Sarajevo i Željezničar podijelili bodove u vječitom derbiju

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U najvećem nogometnom derbiju Premijer lige BiH FK Sarajevo je kao prvoplasirana ekipa ugostio FK Željezničar koji je na prvenstvenoj tabeli imao jedan bod manje uoči dva posljednja kola Premijer lige BiH. Nakon 90 minuta igre utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase je završena bez golova, 0:0.

Svoj 105. ligaški derbi vječiti rivali igrali su pred preko 20.000 navijača. Sarajevo je u uvodnim minutama krenulo ofanzivno, a prvu polupriliku imao je Nemanja Bilbija koji je šutirao pored gola sa nekih 18 metara.

S druge strane, najbolji strijelac Premijer lige BiH Riad Bajić pokušao je ugroziti gol Sarajeva, ali je njegov šut blokiran.

Moglo je Sarajevo do gola, ali je golman Antolović na vrijeme istrčao i spriječio eventualno vodstvo domaćeg tima. Već u sljedećem napadu, Kosorić je napravio faul nad Bilbijom na nekih 18 metara od gola Željezničara, a Puzigaća je šutirao tek u živi zid.

Uslijedio je period bez većih šansi nakon čega je Kokot sa velike udaljenosti pokušao iznenaditi Delača, ali je lopta je otišla preko gola.

U 20. minuti Cimirot je pokušao uposliti Leona Benku, ali je lopta bila prejaka za napadača Sarajeva. Isti igrač je nekoliko minuta kasnije s lijeve strane ubacio loptu u šesnaesterac, ali je Kosorić odlično reagovao i izbacio loptu ispred gola Željezničara.

Najveću priliku na utakmici imalo je Sarajevo u 27. minuti. Benko je škaricama šutirao na gol tima s Grbavice, ali je Antolović sjajno odbranio.

Minutu kasnije, Bajić je volejom nakon ubačaja Kokota mogao do gola, ali je odbrana Sarajevo odlično reagovala.

Benko je ponovo imao sjajnu priliku za vodstvo Sarajeva. Sjajnim lažnjakom se riješio jednog igrača Željezničara i šutirao na gol Antolovića, ali je lopta otišla pored desne stative.

U 40. minuti je Željezničar imao sjajnu šansu. Kokot je nakon proigravanja Hadžiahmetovića prošao po lijevoj strani i šutirao, ali je Delač odličnom intervencijom spriječio vodstvo gostujuće ekipe.

Sarajevo je do kraja prvog poluvremena propustilo još jednu šansu. Velkoski je sjajno uposlio Benku čiji šut sa šesnaest metara blokira Kosorić. Desetak sekundi kasnije, Benko je ponovo šutirao sa 12 metara, ali je bio neprecizan.

Nakon odmora, mladi Amir Hadžiahmetović je sjajno šutirao sa vrha šesnaesterca, ali je lopta otišla pored stative Sarajeva. Nakon njega, Ognjen Đelmić je zaprijetio, ali je također bio neprecizan.

Sarajevo je nakon polukontre imalo priliku za vodstvo, ali je odbrana Želje izbacilo loptu u korner nakon kojeg je Benko pokušao glavom, ali je bio neprecizan. Prethodno, tim Milomira Odovića imao je nekoliko izglednih šansi, ali je mreža Bordo tima mirovala.

Uslijedilo je nekoliko prilika oba tima, ali se rezultat nije mijenjao. Ostalo je nepopularnih 0:0, rezultat kojim Sarajevo ostaje na prvom mjestu premijerligaške tabele.

Do kraja prvenstva ostala su još dva kola. U narednom kolu Sarajevo ide u goste Vitezu, a nakon toga dočekuje tuzlansku Slobodu.

Željezničar u 28. kolu na svom stadionu dočekuje Travnik, a u posljednjem kolu igra protiv Čelika na Bilinom Polju.

Tekstualni prenos utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Premijer liga BiH, rezultat:

FK Sarajevo - FK Željezničar 0:0

Tabela:

  1. Sarajevo 60
  2. Željezničar 59
  3. Zrinjski 55
  4. Široki Brijeg 54
  5. Olimpic 46
  6. Borac 46
  7. Čelik 39
  8. Sloboda 37
  9. Velež 35
  10. Travnik 28
  11. Radnik 27
  12. Drina 26
  13. Slavija 26
  14. Vitez 26
  15. Mladost 25
  16. Zvijezda 21