Nogomet
46

Premijer liga: Borac osvojio bod na Pecari, Željezničar rutinski protiv Drine

Klix.ba
Zrinjski - Sloboda (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Lider na tabeli Premijer lige BiH Široki Brijeg u 21. kolu BHT Premijer lige nije uspio na domaćem terenu pobijediti Borac, čime je dozvolio Zrinjskom da mu priđe na minus tri, Željezničaru na minus četiri, te ostavio mogućnost Sarajevu da eventualnim trijumfom priđe na minus tri boda na prvenstvenoj tabeli.

Široki Brijeg - Borac 0:0

Široki Brijeg je mogao povesti već u četvrtoj minuti nakon kornera sa desne strane. Runić je zamalo pogodio svoju mrežu, a dobrom intervencijom istakao se Asmir Avdukić. Nekoliko minuta kasnije gosti su propustili stopostotnu priliku, Jović je izašao sam pred gol domaćina, ali je odličnom intervencijom domaćina spasio Antonio Soldo. Potom je pokušao Dino Ćorić, a lopta je nakon njegovog udarca otišla preko gola. Udarac je u 30. minuti isprobao i Zvonimir Kožulj. Potom je Joco Stokić pogodio mrežu domaćina, a gol je zbog nedozvoljene pozicije poništen. Drugo poluvrijeme prilikom je otvorio Joco Stokić. U 55. minuti Wagner Santos Lago pogađa prečku gostujućeg gola. Potom je zaprijetio i Boris Pandža, i on bezuspješno. Borac je do kraja utakmice odlijevao napadima Širokog i u Banja Luku odnio veliki bod.

Željezičar - Drina 2:0

U osmoj minuti susreta dobro je šutirao Riad Bajić, ali je gostujuća mreža ostala netaknuta. Domaćini su u 19. minuti tražili jedanaesterac nakon prodora Đelmića, ali se pištaljka arbitra Paradžika nije oglasila. Potom su prijetili Bajić, pa Hasanović, ali također bezuspješno. Mladi Dženis Beganović danas je po prvi put započeo utakmicu u dresu Željezničara, a u 30. minuti svoj debi mogao je krunisati golom. Lopta je nakon njegovog pokušaja pogodila prečku Drine. Ipak, nekoliko minuta kasnije upravo Beganović postiže pogodak za 1:0. U 35. minuti Bogdanović posprema centaršut Đelmića u pogodak za 2:0. Nastavak utakmice prilikama su otvorili Riad Bajić i Eldar Hasanović. Potom je prijetio i Kokot, također bez uspjeha. Drina na Grbavici nije uspijevala napraviti neku ozbiljniju akciju iz koje bi se mogao postići pogodak, pa je do kraja na semaforu ostalo 2:0.

Čelik - Mladost 1:0

Važan trijumf u borbi za opstanak upisao je Čelik na domaćem terenu protiv Mladosti iz Velike Obarske. Zeničani su mogli povesti na samom otvaranju utakmice, ali su dobre prilike u istom napadu propustili Dedić, pa potom Karić. Dedić se za promašaj s početka utakmice u 60. minuti iskupio pogodivši za 1:0, što se kasnije ispostavilo kao konačan rezultat meča.

Olimpic - Velež 1:0

Na prvo uzbuđenje čekalo se 15 minuta, kada je Jusufović odlično šutirao, a Bobić krajnjim naporom odbranio. Nesporazum Tolića i Pejića u gol šansu gurnuo je Souzu koji se nije snašao pred golom rođenih. Domaći igrači nisu kaznili ni grešku Nikolića u 28. minuti. Razigrani Haurdić zaprijetio je Olimpicu u 35. minuti, ali je njegov udarac u korner skrenuo golman Olimpica Dino Hamzić. Prekrasan pogodak za 1:0 u 35. minuti postigao je Veldin Muharemović. U 68. minuti Miloš Reljić se obrukao u dobroj prilici za goste. U 72. minuti stopostotnu priliku za Velež propustio je Anes Haurdić. Odličnom intervencijom domaće je spasio Dino Hamzić. Stopostotnu priliku za 2:0 u sudijskoj nadoknadi propustio je Brazilac Pereira.

Slavija - Zvijezda 2:1

Nakon dvije uvodne prilike koje je propustio Radisavljević, Slavija je povela u finišu prvog poluvremena pogotkom Mahira Karića. U 52. minuti za izjednačenje rezultata pobrinuo se Ermin Gadžo. Do kraja Slavija ipak uspijeva postići pobjedonosni pogodak, a strijelac je bio Damir Rovčanin. Zvijezda je ovim porazom zakomplikovala svoju situaciju na tabeli i do kraja joj slijedi izuzetno težak posao u misiji eventualnog opstanka u društvu najboljih.

Zrinjski - Sloboda 1:0

Dosta nezanimljivu utakmicu u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom odigrali su Zrinjski i Sloboda. Gosti su čvrstom igrom odolijevali napadima domaćina sve do 80. minute. Pogodak za veoma važan trijumf Zrinjskog postigao je Vučina Šćepanović. Prethodno je Stevo Nikolić propustio realizirati jedanaesterac za domaće. Gosti su kraj utakmice dočekali sa deset igrača pošto je drugi žuti karton zaradio Efendić.

Rezultati:

Čelik - Mladost 1:0 Olimpic - Velež 1:0 Slavija - Zvijezda 2:1 Široki Brijeg - Borac 0:0 Željezničar - Drina 2:0 Zrinjski - Sloboda 1:0

Tabela:

  1. Široki Brijeg 46
  2. Zrinjski 43
  3. Željezničar 42
  4. Sarajevo 40
  5. Olimpic 40
  6. Borac 36
  7. Velež 30
  8. Slavija 25
  9. Sloboda 22
  10. Čelik 22
  11. Travnik 21
  12. Drina 19
  13. Radnik 18
  14. NK Vitez 17
  15. Mladost 16
  16. Zvijezda 14