Nogomet
0

Premiership: Arsenal savladao Everton i popeo se na vrh tabele

Piše: O. T.
Arsenal je ovom pobjedom zauzeo vrh tabele
Arsenal je ovom pobjedom zauzeo vrh tabele
U posljednjoj utakmici na današnjem rasporedu 10. kola Premiershipa Arsenal je na Emiratesu rezultatom 2:1 pobijedio Everton i time zauzeo prvo mjesto tabele.

Prvih 15 minuta utakmice nije donijelo uzbuđenja, a Arsenal je preuzimao inicijativu i posjed lopte je bio na njihovoj strani. Otežavajuću okolnost stvarala je i kiša koja je neprestano padala.

Prvu priliku na utakmici imao je Everton kada je nakon centaršuta Lennona šutirao Stones, ali je Cech bio na visini zadatka.

Poprilično mirnu utakmicu zanimljivijom je učinio Giroud u 36. minuti kada je nakon odlične asistencije Mesuta Ozila postigao pogodak glavom.

Samo dvije minute kasnije Topnici su poveli sa 2:0, a strijelac je bio Koscielny. Asistenciju je upisao Santi Cazorla.

Everton je želio brzo uzvratiti i uslijedio je njihov pritisak. To je urodilo plodom u 44. minuti kada je pogodio Barkley čiji se udarac odbio od Gabriela i prevario Cecha.

U drugom poluvremenu Arsenal je bio bolja ekipa na terenu i stvorili su nekoliko prilika s kojima su mogli ranije riješiti meč. Međutim, Giroud nije uspio realizirati šanse. Čak je uspio pogoditi i prečku, ali do drugog pogotka nije mogao.

Veliku šansu za izjednačenje imao Lukaku, ali je i on poput Girouda pogodio prečku. Okvir gola se još jednom tresao u drugom poluvremenu kada je šutirao Ozil. U sudijskoj nadoknadi utakmice Barry je dobio drugi žuti karton i ostavio Karamele sa 10 igrača u polju.

Na kraju Arsenal je u vrlo uzbudljivih 45 minuta drugog poluvremena uspio sačuvati prednost i upisati tri boda koja su ih odvela na vrh tabele. Istina, Topnici imaju utakmicu više od Manchester Cityja koji sutra gostuje Manchester Unitedu u 15:05 sati.

Rezultati 10. kola Premiershipa

West Ham - Chelsea 2:1 (Zarate, Carroll - Cahill) Leicester - Crystal Palace 1:0 (Vardy) Stoke - Watford 0:2 (Deeney, Abdi) Aston Villa - Swansea 1:2 (J. Ayew - Sigurdsson, A. Ayew) Norwich - WBA 0:1 (Rondon)

Arsenal - Everton 2:1 (Giroud, Koscielny - Barkley)

Tabela

  1. Arsenal 22
  2. Manchester City 21 (-1)
  3. West Ham 20
  4. Manchester United 19 (-1)
  5. Leicester 19
  6. Crystal Palace 15
  7. Tottenham 14 (-1)
  1. WBA 14
  2. Southampton 13 (-1)
  3. Everton 13
  4. Swansea 13
  5. Liverpool 13 (-1)
  6. Watford 13
  7. Stoke 12
  8. Chelsea 11
  9. Norwich 9
  10. Bournemouth 8 (-1)
  11. Newcastle 6 (-1)
  12. Aston Villa 4
  13. Sunderland 3 (-1)