{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavniku UEFA-e predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona Koševo

23.7.2013. u 15:00
1
53
Predstavniku UEFA-e predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona Koševo
1
Evropska nogometna asocijacija (UEFA) razmatra mogućnost investiranja u rekonstrukciju jednog stadiona u BiH za potrebe nastupa naše nacionalne selekcije. U uži izbor su ušli stadioni Bilino Polje u Zenici te Grbavica i Olimpijski stadion Koševo u Sarajevu.


Tim povodom je ekspert UEFA-e za stadione i stadionsku infrastrukturu Trygve Borno iz Norveške obavio inspekcijski pregled stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu, gdje mu je prezentirana ideja o rekonstrukciji jednog dijela stadiona s ciljem ispunjavanja UEFA-inih standarda.

Tokom prezentacije načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je kazao da ova općina, kao vlasnik, u saradnji sa JU Centar za sport i rekreaciju, koja upravlja stadionom, tokom proteklih godina uložila znatna finansijska sredstava kako bi to sportsko zdanje dobilo moderan izgled.

"Svjesni smo činjenice da je kompletna rekonstrukcija stadiona jedino rješenje. S obzirom na veliki iznos sredstava potrebnih za realizaciju takvog projekta, jedino smo u mogućnosti da obnavljamo dio po dio stadiona. U današnjoj prezentaciji ponudit ćemo rekonstrukciju zapadne i istočne tribine, što predstavlja prvu fazu rekonstrukcije. Pošto je zapadna varijanata mnogo skuplja, naše viđenje je da uradimo rekonstrukciju istočne tribine, za što bi, prema našim procjenama, trebalo dvije godine", kazao je Bećirević.Predidejni projekt rekonstrukcije zapadne i istočne tribine na Olimpijskom stadionu Koševo je uradio sarajevski arhitekt Sead Gološ, koji je i prezentirao ovu ideju, naglasivši da je ponuđeno rješenje urađeno u skladu sa propisima UEFA-e o stadionskoj strukturi, kao i sa planskim dokumentom koje pokriva ovo područje.

Pored istočne strane stadiona je planirana izgradnja podzemnih garaža i poseban kolski prilaz za sportiste, novinare i VIP posjetioce. Na istočnim tribinama, na prvom nivou ispod zemlje, osim recepcije, predviđena je press soba, VIP parking, prostorije za sudije, sastanke i doping kontrolu te ambulanta (1.685 m2). Na drugoj podzemnoj etaži pomenuto rješenje je predvidjelo svlačionice, salu za zagrijavanje igrača, prostorije za brze intervjue te mješovite zone za razne sadržaje (2.300 m2). U prizemlju istočnih tribina bi, osim restorana i cafe bara, također bio smješten fan shop (1.395 m2). Na prvom nivou je VIP loža sa 528 sjedišta i restoran (2.055 m2). Na slijedećoj etaži je planirano postavljanje sjedišta, prostorija i infrastrukture za novinare (1.411 m2). Ukupna površina na ovom dijelu stadiona je 8.846 m2. Kako je navedeno u predidejnom rješenju, da bi pomenute sadržaje postavili na zapadnoj strani stadiona potrebno je izgraditi šest etaža, što uveliko povećava troškove rekonstrukcije.Osim predstavnika Nogometnog saveza BiH, koje je predvodio generalni sekretar Saveza Jasmin Baković, prezentaciji su prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, direktorica Centra za sport i rekreaciju Jasmina Polić sa saradnicima, direktor FK Sarajevo Dino Selimović, kao i proslavljeni bosanskohercegovački trener i nekadašnji nogometaš Ivica Osim, koji je bio i predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH.

Evropska nogometna asocijacija je centralizovala TV i marketing prava od kvalifikacija za EP 2016. godine, što zahtijeva znatno bolje uslove od onih kakvi su sada na stadionima u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: