Nogomet
1

UEFA-in ekspert posjetio Grbavicu i pogledao idejni projekt rekonstrukcije

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
UEFA-in ekspert Trygve Born danas je posjetio stadion Grbavica, kako bi pogledao prezentaciju idejnog projekta rekonstrukcije i dogradnje doma FK Željezničar.

Born je pogledao prezentaciju, koja je javnosti predstavljena još u februaru ove godine. On je nakon prezentacije prošetao stadionom kako bi ocjenio u kakvom stanju se trenutno nalazi Željina Grbavica. Kada je riječ o idejnom projektu, imao je mnogo pitanja, a najviše se fokusirao na sigurnost i medijsku pokrivenost. Born je stigao u BiH kako bi pogledao tri stadiona, Bilino polje u Zenici, te stadione Koševo i Grbavica u Sarajevu. Njegov je zadatak da ocijeni razvojne mogućnosti stadiona u BiH kako bi zadovoljili standarde UEFA-e i napravi izvještaj, a po njegovim preporukama će NSBiH sufinansirati rekonstrukciju nekog od tri pomenuta stadiona. Njegov izvještaj se očekuje do petka.

Međutim, planovi za rekonstrukciju i dogradnju Grbavice ne ovise o UEFA-i, jer je idejni projekt, koji je ideja načelnika Općine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže i legende bh. nogometa Ivice Osima, ranije dobila načelnu podršku svih nivoa vlasti. Koldžo je u februaru rekao da bi se stadion mogao graditi u fazama, prva bi uključivala izgradnju tribina i terena, a druga izgradnju pratećih sadržaja. Iz Željezničara su izrazili nadu u realizaciju ovog projekta.

Stadion Grbavica je posljednji put renoviran 2004. godine i ne zadovoljava standarde UEFA-e. Planovi rekonstrukcije i dogradnje se odnose na stadion s podzemnom garažom i pomoćni teren. Planirana je rekonstrukcija sjeverne, ali i ponovna izgradnja preostale tri tribine. Cilj je povećanje kapaciteta na 20.312 sjedećih mjesta, kao i posebna mjesta za novinare i invalide, što na kraju iznosi konačnih 21.726 mjesta. Osim toga, u krugu stadiona će biti moguće kupiti hranu i piće.

Idejni projekt predviđa 17 ulaza i elektronski sistem, čime će se spriječiti gužve i krivotvorenje ulaznica. Evakuacija će biti moguća za 10 minuta. Teren bi dobio travnatu podlogu sa odvodnim sistemom i grijanjem, kako vremenski uslovi ne bi imali utjecaja na odigravanje utakmica. Ispod tribina su planirani mokri čvorovi, a ulaz na teren je zamišljen sa zapadne strane.

Parking će biti osiguran za službene osobe, osoblje kluba, VIP zvanice igrače kluba, ukupno 270 mjesta za automobile i 6 mjesta za autobuse. Navijači će mjesto za parking morati potražiti oko stadiona. Zapadna tribina će imati prostorije za službene osobe, kao i svlačionice, prostorije za doping kontrolu i slično. Sjeverozapadni dio je predviđen za prostorije namijenjene zaposlenicima kluba. Cijeli pojekt vrijedi oko 15 miliona eura.