Nogomet
14

FOTO / Rekonstruisani stadion Grbavica primat će skoro 22.000 gledalaca

Klix.ba
U zgradi Općine Novo Sarajevo održan je sastanak o provođenju daljnjih aktivnosti i dogovoru o mogućnostima sufinansiranja izrade izvedbenog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Vlade Federacije BiH, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, zatim predstavnici Ministarstva kulture i sporta KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Gradske uprave Grada Sarajeva, Nogometnog saveza BiH, predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim, predstavnici FK Željezničar te projektantske firme I.D.E.A. d.o.o.

Načelnik Nedžad Koldžo je naveo da je Općina Novo Sarajevo finansirala izradu idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica, te da je jedini cilj ovog projekta napraviti funkcionalan stadion po standardima FIFA-e i UEFA-e, kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u glavnom gradu BiH.

Prema ovom projektu, stadion Grbavica trebao bi sadržavati glavni stadion, pomoćni stadion te podzemnu garažu, dok je na sjevernoj tribini planirana izgradnja Muzeja FK Željezničar, a budući stadion primao bi više od 21.700 gledalaca.

Prisutni predstavnici vlasti i institucija dali su punu podršku realizaciji projekta. Odlučeno je da se formira radna grupa, odnosno ekspertni tim, za izradu Sporazuma uz dinamički plan aktivnosti, kojim će biti definisana prava i obaveze u realizaciji projekta. Svi prisutni predstavnici vlasti i institucija imenovat će po dva svoja predstavnika u navedenu radnu grupu.

Učesnici u realizaciji projekta dostavit će pismo namjere u kojem će definisati vlastite mogućnosti sufinansiranja izrade izvedbenog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica, kako bi do sredine septembra ove godine imali dokument koji će biti osnova za daljnje korake u realizaciji projekta.