Nogomet
10

Predstavljamo moguće protivnike u baražu: Norvežani imaju najmlađi tim kvalifikacija

Piše: O. T.
Norveška je najmlađa reprezentacija kvalifikacija za Euro (Foto: EPA)
Norveška je najmlađa reprezentacija kvalifikacija za Euro (Foto: EPA)
Sutra u 11:20 sati počinje izvlačenje parova baraža za Evropsko prvenstvo koje počinje 10. juna u Francuskoj. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nosilac zajedno sa Ukrajinom, Švedskom i Mađarskom, a mogući protivnici Zmajeva su Danska, Irska, Norveška i Slovenija. Prve utakmice igraju se između 12. i 14. novembra, a uzvrati između 15. i 17. novembra. Danas predstavljamo reprezentaciju Norveške.

Put do baraža

Norveška je do baraža stigla igrajući u grupi H zajedno sa Italijom i Hrvatskom koje su direktno prošle dalje, te sa Bugarskom, Azerbejdžanom i Maltom.

Na kraju se ispostavilo da ih je od direktnog plasmana udaljio remi sa Azerbejdžanom u 7. kolu kvalifikacija. Istina, da su pobijedili imali bi bod više od Hrvatske, ali samo zbog toga što je Vatrenima oduzet jedan bod zbog slučaja "kukasti križ".

Norvežani su izgubili obje utakmice od Italije, jednu od Hrvatske, i izuzev kiksa sa Azerbejdžanom, u svim ostalim mečevima su slavili. Najveća pobjeda im je ona protiv Hrvatske kod kuće kada su slavili sa 2:0.

U ovoj kalendarskoj godini odigrali su sedam utakmica u kojima imaju skor od tri pobjede, dva remija i dva poraza.

1. Italija 18 2. Norveška 16

  1. Hrvatska 14
  2. Bugarska 8
  3. Azerbejdžan 6
  4. Malta 2

Dosadašnja učešća na evropskim prvenstvima

Ova skandinavska reprezentacija do sada je samo jednom učestvovala na evropskim prvenstvima. To se desilo na Euru 2000. godine kada su ispali u grupnoj fazi.

Selektor

Na klupi Norveške sjedi Per-Mathias Høgmo. On je u svojoj trenerskoj karijeri najviše vremena proveo radeći za omladinske selekcije Norveške, a vodio je i žensku reprezentaciju ove zemlje.

Vodio je i Rosenborg s kojim je u sezoni 2005/06. igrao grupnu fazu Lige prvaka i uspio je izboriti plasman u nokaut fazu Kupa Uefa nakon što je u grupi završio treći ispred Olympiacosa.

Međusobni dueli sa BiH

Protiv Norveške smo igrali četiri puta do sada i svaki put je to bilo u kvalifikacijama za evropska prvenstva. Prvi put, u kvalifikacijama za Euro 2004, izgubili smo u gostima sa 2:0, da bismo u drugoj utakmici golom Zlatana Bajramovića slavili sa 1:0.

Treća utakmica odigrana je u kvalifikacijama za Euro 2008 i tada smo napravili veliko iznenađenje kada smo sa desetkovanim timom u gostima savladali Norvežane rezultatom 2:1, a strijelci su bili Muslimović i Misimović. Četvrti meč pripao je Norvežanima koji su na Koševu slavili sa 2:0.

Najbolji igrači

Norveška je najmlađa ekipa kvalifikacija za Euro u Francuskoj. Prosječna starost njihovog tima je 25 godina i 149 dana.

Najpopularniji igrač ove reprezentacije je Martin Ödegaard, 16-godišnji ofanzivni vezni igrač koji nastupa za Real Madrid Castillu.

Od nešto iskusnijih igrača tu je Håvard Nordtveit, 25-godišnji zadnji vezni igrač Borussije iz Mönchengladbacha. U veznoj liniji Norvežana, što je njihova najjača karika, pored Nordtveita, igraju centralni vezni Herthe iz Berlina i kapiten Norveške Per Ciljan Skjelbred, te Alexander Tettey, zadnji vezni Norwicha.

Od ostalih igrača vrijedi istaknuti krilo Malmoa Jo Inge Bergeta i Markusa Henriksena, ofanzivnog veznjaka AZ Aalkmara.