Nogomet
194

Ko su mogući protivnici Zmajeva u baražu

Klix.ba
Fudbalska reprezentacija Slovenije (Foto: EPA)
Trijumfom nad Kiprom u Nikoziji fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je plasman u dodatne kvalifikacije koje ćemo igrati u periodu između 12. i 18. novembra ove godine.

Zmajevi će protivnika u baražu saznati u nedjelju malo prije podneva. Izvlačenje će se i ovog puta obaviti u sjedištu UEFA-e u Nionu.

Osim Bosne i Hercegovine u bubnju će se naći i selekcije Norveške, Ukrajine, Danske, Švedske, Republike Irske, Slovenije i Mađarske. Zahvaljujući rejtingu koji smo tokom minulih pet godina postigli na evropskoj fudbalskoj mapi, Zmajevi će ovog puta (za razliku od dva prethodna) biti nosioci prilikom izvlačenja parova dodatnih kvalifikacija.

Društvo u prvoj jakosnoj skupini vjerovatno će nam praviti Ukrajina, Danska i Švedska, tako da listu potencijalnih protivnika selekciji Mehmeda Baždarevića čine Norveška, Republika Irska, Slovenija i Mađarska.

Iako nijedna od četiri selekcije ne spadaju u evropski vrh u posljednje vrijeme, gledajući na tradiciju svih minulih kvalifikacija i prijateljskih mečeva, najpoželjnijom se čini Slovenija. U Ljubljani ili Mariboru bismo bez sumnje imali ogromnu podršku navijača s obzirom na blizinu Slovenije, ali i brojnu bh. dijasporu u ovoj zemlji. Vrijedi spomenuti da smo protiv Slovenije igrali četiri puta, te da smo svaki puta pobijedili, od čega čak tri puta na gostujućem terenu.

Veliku podršku bismo također imali i u Norveškoj, gdje bismo imali veliku podršku domaćih navijača.

Osim Slovenije ni selekcija Republike Irske nije nepoželjan protivnik, iako je i njihov tim poput velšanskog sačinjen od igrača koji igraju u Engleskoj, i makar smo i od njih u prošlosti znali doživjeti poraz, istina u prijateljskoj utakmici.

Posljednji potencijalni protivnik, selekcija Mađarske, nam je tradicionalno neugodan protivnik. U četiri meča izgubili smo dva puta, te dva puta remizirali, no tada su Mađari bili mnogo jači.