Nogomet
112

Više ne odlučuju o svojoj sudbini: Zmajevima slijedi borba za treće mjesto i baraž

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon poraza od Belgije u Briselu rezultatom 3:1 bh. nogometna selekcija je izgubila gotovo sve šanse da se direktno plasira na Evropsko prvenstvo 2016.

Prva dva mjesta u grupi B gdje se BiH nalazi su nedokučiva pred tri posljednje utakmice naše selekcije, koja je večeras doživjela treći poraz u kvalifikacijama i ostala na pretposljednjem mjestu u grupi.

U našoj grupi trenutno prvoplasirana reprezentacije je Vels koji ima 17, a slijedi Belgija sa 14. Izrael trenutno drži treću poziciju sa 12 bodova, dok je Kipar prikupio 9. BiH ima 8 bodova i na petom je mjestu.

S obzirom da prva selekcija na tabeli ima devet, a druga šest bodova više od bh. tima, u preostala tri meča Zmajevima trebaju tri pobjede.

Sljedeće utakmice koje igramo su domaće protiv Andore u nedjelju i Velsa 10. oktobra, dok protiv Kipra 13. oktobra igramo u gostima.

I da osvoje maksimalnih devet bodova, nije sigurno da će izabranici Mehmeda Baždarevića biti treći u grupi. Za takav rasplet trebat će se poklopiti i ostali rezultati.

Sve sugerira da Zmajeve čeka izuzetno težak posao i da šanse za plasman u baraž nisu baš velike.

Ipak, treba vjerovati da će Džeko i saigrači uspjeti ostvariti taj cilj. Do sada je bh. nogometna reprezentacija dva puta bila u baražu, a oba puta je eliminisana od Portugala.