Nogomet
441

ANALIZA / Kako god da završe kvalifikacije Baždarević i stručni štab zaslužuju još jedan mandat

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bh. nogometna reprezentacija poražena je sinoć u Briselu od Belgije rezultatom 3:1 i smanjila je šanse za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Crveni vragovi su zasluženo pobijedili, pokazali su neosporan kvalitet, pokazali su da nisu slučajno drugi na FIFA-inoj rang-listi.

Zmajevi su odigrali koliko im je suparnik dozvolio. Bila je dovoljna pobjeda protiv Izraela da se rasplamsa euforija. Tačno je da je svaka pobjeda u kvalifikacijama super stvar. Tačno je da su tada odigrali dobru utakmicu, ali je tačno i da je Belgija mnogo jača od Izraela.

Utakmica u Briselu pokazala je da bh. reprezentacija, koliko god to nekome smetalo, još nije da nivou da može da se nosi sa moćnim selekcijama. Osim kvaliteta, razlog za poraz treba tražiti u činjenici da nekoliko nogometaša koji su bili u prvoj postavi Zmajeva, ne igraju u udarnoj postavi svojih klubova.

Najbolji igrač na terenu bh. selekcije bio je, bez dvojbe, kapiten Edin Džeko. Osim sjajnog gola bio je lider, igrač koji igra do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Razočaravajući je bio nastup Miralema Pjanića. Haris Medunjanin je potvrdio kako nema mjesta u udarnoj postavi i da više niko ne treba igrati na račun stare slave. Vrlo slab i neraspoložen bio je i Ognjen Vranješ, koji je djelovao prilično indisponirano. Puno je griješio. Zakasnio kod prvog, skrivio jedanaesterac kod trećeg pogotka. Vjerujemo kako je to vidio i selektor.

Što se ostalih tiče odigrali su prosječno. Pokušavali su udarcima iz daljine. No, nedostajalo je koncentracije u finišu. Nedostajao je taj posljednji pas.

Ipak, ono što se može podvući kao pozitivno jeste postavka igre selektora Baždarevića i stručnog štaba. Ekipa je na terenu izgledala disciplinovano. Ako gledamo krajnji rezultat, on je plod kvaliteta Belgije.

Podsjetimo, ovaj stručni štab stigao je na čelu reprezentacije koja je od mogućih 12, imala samo 2 boda. No, plasman na Euro sada je pod upitnikom. Poraz od Kipra u Zenici i od Izralela u gostima mogli bi biti ključni. Tada je bh. selekciju sa klupe vodio Safet Sušić.

Do kraja Zmajevima treba devet bodova iz tri utakmice. Za plasman u baraž trebaju se poklopiti i ostali rezultati. Međutim, kako god da završe ove kvalifikacije ovaj stručni štab na čelu sa Baždarevićem zaslužuje još jedan mandat. Na kraju ovog ciklusa ističu ugovori i vjerujemo kako će čelnici NSBiH dati povjerenje ovim ljudima da vode bh. selekciju kroz kvalifikacije za Mundijal koji će se 2018. održati u Rusiji.