Nogomet
23

Predrag Pašić Paja za Klix.ba: U FK Sarajevo sam lomio obje noge i ruke

Piše: N. Jamaković
Predrag Pašić (Foto: Klix.ba)
Legenda bh. nogometa i FK Sarajevo Predrag Pašić Paja danas slavi 56. rođendan. Bio je to povod da se u razgovoru sa Pašićem prisjetimo sjajnih trenutaka iz njegove igračke karijere, ali i porazgovaramo i o njegovoj omladinskoj nogometnoj školi - Bubamari.

Prije nekoliko mjeseci Pašićeva Bubamara ostala je bez terena u Butmiru, te je Pašić kao direktor škole došao u spor sa Općinom Ilidža, Poljoprivrednim dobrom Butmir i svojim FK Sarajevo.

"Još uvijek je ta situacija neriješena, a u decembru bi trebao početi proces u vezi sa tim na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Iako se radi o upadu u posjed te bi slučaj hitno trebao biti rješavan, prinuđeni smo da mjesecima čekamo na početak procesa. Za to vrijeme Bubamara iznajmljuje teren u Kampusu i na Koševu kako bi naša djeca mogla trenirati, a što nas je dovelo u vrlo tešku finansijsku situaciju", rekao je popularni Paja na početku razgovora za naš portal.

Rođen na Koševu

Ističe da mu u svemu najteže pada to što je došao u spor sa FK Sarajevo, budući da je učinio puno toga za historiju kluba sa Koševa.

"Ja sam praktično rođen na Koševu, to je klub u kome sam proveo 20 godina i u kome sam lomio obje noge i ruke. Bojim se da ću umrijeti, a da mi neće biti jasno zbog čega se sve ovo desilo. Ipak, moram kazati da sam ja Sarajevo oduvijek volio i voljet ću bez obzira na sve. I danas sa velikom pažnjom pratim utakmice Sarajeva i priželjkujem uspjehe", navodi Pašić.

Prisjetio se potom sjajne karijere koju je napravio u klubu sa Koševa.

"Sarajevo je imalo jednu od najboljih škola u bivšoj Jugoslaviji, a to su dokazale moja i generacije prije moje u klubu sa Koševa. Dosta vrhunskih igrača je izašlo iz te škole. Potvrda toga kvaliteta je, između ostalog, i trofej Kupa Jugoslavije koju sam u omladinskoj konkurenciji osvojio sa FK Sarajevo 1976., te naravno i titula prvaka bivše Jugoslavije koja je došla u sezoni 1984/85. u seniorskoj konkurenciji. Posebna mi je čast da sam bio kapiten te generacije", prisjeća se naš sagovornik.

Nakon osvojene titule Pašić je otišao u Stuttgart, sa kojim je 1986. godine bio viceprvak Bundeslige.

"Tada je u Stuttgartu igralo pet njemačkih reprezentativaca, imali smo odličnu ekipu, ali eto, Bayern je ispred nas uzeo titulu te godine. U Stuttgartu ću i okončati karijeru i to u 30. godini, što je mnogima bilo čudno, jer sam mogao igrati barem još 5-6 godina. Razlog za to nije bila povreda mišića, već to što sam prestao osjećati zadovoljstvo igrajući nogomet. To me navelo da tada i okončam karijeru, jer sam oduvijek nogomet igrao iz zadovoljstva", kazao je Pašić.

U Stuttgartu je, zbog posebnog načina igre za njemačko poimanje nogometa, brzo postao ljubimac navijača, baš kao što je to bio i na Koševu. Uprkos sjajnoj karijeri, Pašić je u seniorskoj reprezentaciji bivše Jugoslavije imao tek 11 nastupa.

"S obzirom na igre koje sam pružao, sigurno je da sam očekivao da igram više za reprezentaciju. Ipak, sa reprezentacijom sam išao na Svjetsko prvenstvo u Španiju 1982. Iako nisam ulazio u igru, bilo je to veliko iskustvo, jer o tome sanja svaki igrač. Jugoslavija nije ostvarila očekivani rezultat na tom SP-u, premda je imala kvalitetnu ekipu. Nešto slično je bilo i sa našom reprezentacijom na SP-u u Brazilu, jer smo po kvalitetu trebali proći u drugi krug", veli Pašić.

Pape mora učiti

Iako su Zmajevi loše počeli kvalifikacije za Euro 2016., Pašić smatra da još uvijek postoje dobre šanse da izborimo plasman.

"Vidjeli smo da su i ekipe poput Njemačke i Španije kiksale u ovim kvalifikacijama, tako da tu možda možemo tražiti opravdanje i za našu selekciju. Sreća je što se u ovim kvalifikacijama poneki kiks može tolerisati. No, sigurno je da smo mogli puno bolje i da smo sada u situaciji kada nam je svaka sljedeća utakmica veoma bitna. Tako će biti i u Izraelu, gdje ćemo igrati vrlo bitnu utakmicu za nastavak kvalifikacija", ocjenjuje naš sagovornik.

Njegov nekadašnji saigrač Safet Sušić je na udaru brojnih kritika nakon lošeg starta u kvalifkacijama.

"Od prvog trenutka mi je bilo drago što je Pape preuzeo reprezentaciju, a posebno što mu je pošlo za rukom da izbori SP. Međutim, sigurno je da on mora još učiti i učiniti kako bi i u trenerskoj karijeri dostigao ono što je napravio kao igrač", zaključio je Pašić.