Nogomet
1

Zmajevi u četvrtom šeširu na žrijebu za SP u Brazilu

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U brazilskom gradu Costa do Sauipe danas su objavljene jakosne grupe za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Bosna i Hercegovina je smještena u četvrtu jakosnu grupu sa ostalim evropskim reprezentacijama. Žrijeb grupa za SP bit će obavljen u petak, 6. decembra.

U prvoj jakosnoj grupi će, prema posljednjoj FIFA-inoj listi iz oktobra biti domaćin Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska.

Druga jakosna grupa: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador.

Treća jakosna grupa: Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Meksiko, SAD.

Četvrta jakosna grupa: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Engleska, Francuska, Grčka, Italija, Holandija, Portugal, Rusija.

Izvučene jakosne grupe za žrijeb za SP
Izvučene jakosne grupe za žrijeb za SP

FIFA je objavila jakosne grupe po vlastitom geografskom načelu prema kojem reprezentacije s istog kontinenta ne trebaju igrati u istoj grupi. U prvoj grupi su najjače reprezentacije po FIFA-inoj listi, u drugoj su afrički predstavnici, u trećoj Australija, azijske i zemlje CONCACAF-a, a u posljednjoj preostale evropske reprezentaije.

No, kako je u četvrtoj grupi devet evropskih reprezentacija, prije žrijebanja grupa za SP u petak, 6. decembra, jedna evropska reprezentacija će biti prebačena u grupu 2, u kojoj je sada sedam reprezentacija. Tada će u svim grupama biti po osam ekipa te će se onda pristupiti žrijebanju grupa za SP.

Na konferenciji za medije u povodu žrijebanja jakosnih grupa su se pojavili predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, predsjednik brazilskog saveza Jose Maria Marin, generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke, te dopredsjednik IO-a FIFA-e Issa Hayatou.

Jerome Valcke i Sepp Blatter (Foto: Fifa.com)
Jerome Valcke i Sepp Blatter (Foto: Fifa.com)

Na upit o neobičnom rasporedu u jakosnim grupama, Blatter je kazao kako je to odluka Izvršnog odbora, koja je došla nakon razgovora sa predsjednicima svih nogometnih saveza. "To je žrijeb i mi ćemo žrijebati. Nemojmo više o tome", rekao je Blatter.

Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke na konferenciji za medije je najavio je da će nagradni fond SP-a biti povećan za 33 posto u odnosu na 2010. godinu. Iznosi novčanih nagrada koje će dobiti reprezentacije učesnice zavisno od plasmana na Mundijalu bit će i zvanično poznati nakon sastanka Izvršnog odbora FIFA-e u srijedu.

Žrijebanje grupa za SP bit će obavljeno u petak u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.