Nogomet
0

Portugal favorit protiv Sj. Koreje, Španci moraju pobijediti

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Danas se igraju posljednje tri utakmice drugog kola Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Portugal u 13:30 sati bez povrijeđenog Deca dočekuje Sjevernu Koreju, Švicarska se u 16:00 susreće s Čileom, a Španija s Hondurasom u 20:30 sati.

Susret Portugala i Sjeverne Koreje u Cape Townu propustit će vezni igrač Deco, koji je povrijedio bedreni mišić.

"Deco se povrijedio na treningu u petak, a nakon što mu tretmani koje je primao u iduća dva dana nisu pomogli, ljekarski stožer portugalske reprezentacije procijenio je da neće biti spreman za dvoboj protiv Sjeverne Koreje, pa je otpao iz konkurencije za tu utakmicu", rekao je glasnogovornik “Chelseajevog” igrača.

Deco se nada da će biti spreman za dvoboj protiv Brazila u 3. kolu, 25. juna u Durbanu.

Inače, u prvoj utakmici Portugala u grupi G, protiv Obale Slonovače (0-0), Deco je igrao do 62. minute, kada ga je zamijenio Tiago.

Portugalci su najavili da će "svim mogućim snagama" napasti Korejce.

Nakon prvih devedeset minuta na Mundijalu Portugal ima bod (0-0 protiv Obale Slonovače), dok je Sjeverna Koreja na premijeri poražena od favorite, "grupe smrti", Brazila, koji je slavio s 2-1.

Portugal favorit "na papiru"

Prije utakmice u kojoj su, pak, Portugalci apsolutni papirnati favoriti, njihov selektor Carlos Queiroz tvrdi: "U prvom meču na prvenstvu nije bilo najpamentnije maksimalno rizikovati, pa nam je takav pristup donio bod protiv jake Obale Slonovače. No, u drugom ogledu mi više nemamo šta čekati. Moramo baciti sve karte na sto, zaigrati apsolutno otvoreno i krenuti svim silama po pogotke. Jedan, dva, koliko god možemo postići. Nema povlačenja i lagane igre ni u jednom trenutku."

Queiroz je dodao da ne potcjenjuje Sjevernu Koreju i zato će njegov tim juriti naprijed, ali i jednim okom paziti na vlastiti gol.

U taboru Sjeverne Koreje i dalje vlada mirna atmosfera. Ekipa o kojoj se ubjedljivo najmanje zna od svih učesnika Mundijala voli da radi daleko od očiju javnosti. Selektor Kim Jong-Hun istakao je da je razmišljao o promjeni taktike.

"Sigurno je da će u našoj igri biti uočljivih promjena u odnosu na meč protiv Brazila", kazao je Kim.

Švicarska i Čile su u prvom kolu upisale pobjede, jedni protiv Španije, a drugi protiv Hondurasa, te će se danas boriti za nove bodove, koji će jednima osigurati prolazak u drugu fazu takmičenja.

Čile i Švicarska za lidera

U prvoj utakmici drugog kola H-grupe u 16 sati u Port Elizabethu sastaju se Čile i Švicarska, ekipe koje su ostvarile pobjede u prvom kolu. Stoga će pobjednik ovog duela preuzeti lidersku poziciju i vjerovatno izboriti plasman u osminu finala.

Izabranici Marcela Bielse u prvom meču nadigrali su Honduras sa 1:0 i donijeli Čileu prvu pobjedu na SP-u nakon 48 godina. S druge strane, Švicarska je priredila veliku senzaciju pobjedom nad aktuelnim evropskim prvakom Španijom (1:0).

Odbrambeni igrač Čilea Gary Medel smatra da njegovi igrači moraju da budu veoma oprezni u duelu sa Švicarcima.

"Švicarci su prepustili Špancima sredinu terena i veliki procenat posjeda lopte. To se pokazalo kao uspješan recept koji je donio dobar rezultat", istakao je Medel.

Selektor Švicarske Ottmar Hitzfeld ocijenio je da će utakmica biti veoma teška, s obzirom na euforiju koja je stvorena poslije pobjede nad favoriziranom Španijom.

"Čile ima fantastične napadače koje ćemo pokušati da zaustavimo. Moramo da utakmici pristupimo hladne glave i da ne dozvolimo rivalu da stvori šanse za gol", poručio je iskusni stručnjak.

Honduras defanzivno protiv Španije

Izabranicima Vicentea del Bosquea pobjeda na “Ellis Parku” u Johannesburgu je prijeko potrebna, jer bi u slučaju bilo kakvog drugog ishoda šanse za njihov prolazak u drugi krug bile znatno umanjene.

Na tabeli vode Čile i Švicarska s po tri boda, dok su Španci i Hondurašani bez bodova. Ipak, i dalje je neizvjestan nastup Andresa Inieste, “Barceloninog” veznjaka koji ima velikih problema sa povredom zadnje lože desne noge, i u utakmici prvog kola protiv Švicarske igru je napustio u 77. minuti.

Selektor Del Bosque vjerovatno će protiv Hondurasa igrati u formaciji 4-4-2, u kojoj će napadački tandem činiti najbolji strijelac Evropskog prvenstva 2008. godine David Villa i oporavljeni Fernando Torres.

Reprezentacija Hondurasa, kojoj bi poraz značio i oproštaj od SP-a, Špancima će se pokušati suprotstaviti defanzivnom taktikom, ali njihov selektor Reinaldo Rueda smatra da može i do iznenađenja.

"Poraz Španije od Švicarske za mene nije slučajan. Španci su izgubili i od SAD-a u polufinalu Kupa konfederacija. Očigledno je da postoji način da se pobijedi Španija", rekao je Rueda, koji je dodao da je za njega "crvena furija" trenutno najkvalitetnija ekipa na svijetu.