Nogomet
2

Počinje grupna faza Lige prvaka, Spahićev Bayer gostuje na Old Traffordu

Klix.ba
Emir Spahić (Foto: AFP)
Emir Spahić (Foto: AFP)
Večerašnjim utakmicama u grupama A, B, C i D počinje grupna faza Lige prvaka, a posebnu pažnju će privući utakmica iz grupe A u kojoj se sastaju Manchester United i Bayer Leverkusen.

Grupa A

Manchester United - Bayer Leverkusen

Za Manchester United je ovo 18. sezona u nizu u kojoj igra grupnu fazu Lige prvaka, ali prva za menadžera Davida Moyesa, koji je ove sezone zamijenio penzionisanog Alexa Fergusona, dvostrukog osvajača ovog elitnog evropskog klupskog takmičenja.

S druge strane, bivši nogometaš i aktuelni menadžer Bayera iz Leverkusena, Sami Hyypia, također je prvi put u grupnoj fazi Lige prvaka u ulozi menadžera. Ovo je takmičenje kao igrač osvojio s Liverpoolom 2005. godine.

Njihov međusobni duel na Old Traffordu bi trebao biti poslastica za ljubitelje nogometa. U ekipi Bayera se očekuje nastup našeg bh. reprezentativca i kapitena Emira Spahića, koji će zajedno sa saigračima pokušati zaustaviti Robina van Persieja, Waynea Rooneyja i ostale zvijezde Uniteda.

Real Sociedad - Shakhtar Donetsk

Sociedad će prvi put nakon deset godina zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka, a na domaćem terenu će ugostiti Shakhtar iz Donetska. Španska ekipa se pokazala sjajnom u pretkolima Lige prvaka i zasigurno je u prednosti u ovoj utakmici, no, Shakhtar može iznenaditi.

Grupa B

Copenhagen - Juventus

Copenhagen je na početku svoje treće kampanje u grupnoj fazi Lige prvaka i pokušat će poraziti Juventus, ekipu koja nikad nije izgubila prvu utakmicu u 13 nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka. Juve drugi put dolazi u Dansku, a prošle je godine odigrao neriješeno protiv Nordsjaellanda. U Torinu je bilo 4:0 za Staru damu.

Iako je Juventus favorit, hrabri Danci možda mogu pronaći rješenje, osvojiti bod ili napraviti iznenađenje i pobijediti. Ovo će ujedno biti prvi susret ovih dvaju timova ikada.

Galatasaray - Real Madrid

Galatasaray će na otvaranju grupne faze Lige prvaka ugostiti slavni Real Madrid. Ova dva tima su prošle sezone odmjerila snage u četvrtfinalu pomenutog takmičenja, a iz dvomeča je kao pobjednik izašao Real. Turska ekipa će svakako učiniti sve kako bi pružila što snažniji otpor favoriziranom Realu, koji dolazi po sva tri boda.

Grupa C

Olympiacos - PSG

Treći put zaredom se Olympiacos na otvaranju grupne faze LP susreće s jednom francuskom ekipom te se nakon dva poraza nada boljem rezultatu u meču sa snažnim PSG-om. Grčka ekipa 15. put učestvuje u grupnoj fazi, a najdalje je stigla u sezoni 1998/1999., do četvrtfinala.

PSG je u LP šesti put, a prošle godine je igrao u četvrtfinalu, gdje ga je zaustavila Barcelona.

Grci i ove sezone imaju visoke ambicije, dok se Francuzi nadaju i većem uspjehu u odnosu na prošlu sezonu, a uz to imaju i ulogu favorita u grupi.

Benfica - Anderlecht

Benfica i Anderlecht u osam međusobnih susreta imaju po tri pobjede, a večeras se sastaju prvi put nakon devet sezona. Uoči novog duela Benfica je prema mišljenju mnogih u prednosti.

Grupa D

Bayern - CSKA Moskva

Bayern ove sezone namjerava odbraniti titulu prvaka Evrope i postati prvi klub kojem je to uspjelo, a svoju misiju počinje utakmicom protiv moskovskog CSKA. Bayern je u posljednjih 14 evropskih utakmica upisao 12 pobjeda i veliki je favorit protiv ruske ekipe, koja bi se, prema mišljenju stručnjaka, trebala boriti sa Galatasarayjem za treću poziciju u grupi i plasman u Evropsku ligu.

Viktoria Plzen - Manchester City

Građani nastoje iza sebe ostaviti neuspjehe u Ligi prvaka i nadaju se trećoj sreći. Predvođeni trenerom Manuelom Pellegrinijem, igrači Cityja će pokušati pobijediti Viktoriju na njenom terenu, koja je u posljednjih 11 evropskih utakmica kod kuće upisala 10 pobjeda. City se u grupnu fazu kvalifikovao direktno, dok je Viktoria u pretkolima eliminisala Željezničar, Nomme Kalju i Maribor. Bit će ovo prilika da na djelu vidimo bh. reprezentativca Edina Džeku u vrhu Cityjevog napada.

Sve utakmice se igraju u 20:45 sati.