Nogomet
1

Spahić i Leverkusen dočekuju Sociedad, Džeko i City protiv Bayerna

Piše: D. B.
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Večeras je na rasporedu osam susreta 2. kola grupne faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D. Posebno zanimljivi susreti će biti Leverkusen - Real Sociedad te Bayern - Manchester City. U tim utakmicama se očekuju nastupi bh. reprezentativaca Emira Spahića (Leverkusen) i Edina Džeke (Manchester City).

Grupa A

Leverkusen - Real Sociedad

Leverkusen je u prvom kolu poražen na Old Traffordu od Manchester Uniteda rezultatom 4:2 i utakmica 2. kola sa Real Sociedadom je prilika da se popravi utisak i osvoje prvi bodovi u grupnoj fazi. Ipak, s druge strane će se naći veoma opasna ekipa koja je također poražena u 1. kolu i to na domaćem terenu od Shakhtara iz Donetska. Stoga će njihov međusobni susret biti pravi okršaj i borba za bodove te priključak borbi za prvu i drugu poziciju u grupi A. U ekipi Apotekara ćemo vjerovatno imati priliku gledati nastup bh. reprezentativca Emira Spahića.

Shakhtar Donetsk - Manchester United

Shakhtar je ostvario pomalo iznenađujuću pobjedu nad Sociedadom u 1. kolu te se ekipa motivisana tim uspjehom namjerava suprotstaviti i Manchester Unitedu, kojem ne ide u Premierligi, ali je favorit u grupi A Lige prvaka. Shakhtaru je važno da sakupi svaki mogući bod u grupnoj fazi kako bi pokušao izboriti jednu od pozicija koje vode u nokaut fazu.

  1. Manchester United 3
  2. Shakhtar Donetsk 3
  1. Leverkusen 0
  2. Real Sociedad 0

Grupa B

Juventus - Galatasaray

Ova dva tima su se posljednji put sastala prije 10 godina. Juventusu je potrebna pobjeda nakon remija sa Copenhagenom, dok se Galatasaray predvođen novim menadžerom Robertom Mancinijem nada boljem rezultatu od onog koji je zabilježio u prvom kolu na svom terenu, kada je poražen od Real Madrida rezultatom 6:1. Juventus je svakako favorit, ali Mancini i društvo možda imaju spremno neugodno iznenađenje za Staru damu.

Real Madrid - Copenhagen

Nakon sjajnog starta i pobjede u Istanbulu, Madriđani dočekuju nimalo naivnu ekipu Copenhagena. No, Cristiano Ronaldo i društvo su puni samopouzdanja pred ovu utakmicu i namjeravaju dokazati da su favoriti u grupi C. Sve osim pobjede Reala bi bilo pravo iznenađenje u večerašnjem duelu na stadionu Santiago Bernabeu. Statistika Copenhagenu ne ide u prilog, jer u osam susreta sa španskim klubovima nema nijednu pobjedu.

  1. Real Madrid 3
  2. Copenhagen 1
  3. Juventus 1
  4. Galatasaray 0

Grupa C

PSG - Benfica

Snažni PSG predvođen Zlatanom Ibrahimovićem dočekuje Benficu nakon pobjede nad Olympiacosom u gostima rezultatom 4:1. Francuska ekipa ima visoke ambicije u ovoj sezoni, a to pokazuje i ozbiljnost protiv grčkog predstavnika. Benfica također želi jednu od pozicija koje vode u nokaut fazu. Pobjeda u prvom kolu nad Anderlechtom rezultatom 2:0 je dobra uvertira u susret sa PSG-om u Parizu. Domaći su favoriti, ali Benfica ne dolazi sa bijelom zastavom.

Anderlecht - Olympiacos

Obje ekipe su doživjele poraze u 1. kolu pa je ova utakmica izuzetno važna i za jedne i za druge. Šanse su podjednake, a ko će biti uspješniji ostaje da se vidi.

  1. Benfica 3
  2. PSG 3
  3. Anderlecht 0
  4. Olympiacos 0

Grupa D

CSKA Moskva - Viktoria Plzen

CSKA je poražen na Allianz Areni od Bayerna pa je pobjeda protiv Viktorije imperativ ukoliko ruski tim namjerava igrati značajnu ulogu u grupi D. S druge strane, češki predstavnik je kod kuće izgubio od Manchester Cityja i također treba bodove. Prema svemu sudeći, ova dva kluba će se međusobno boriti za treće mjesto koje na kraju grupne faze vodi u Evropsku ligu.

Manchester City - Bayern

Građani i Bavarci su favoriti u grupi D i borit će se za prestiž i prvu poziciju. Obje ekipe su zaista izuzetno snažne, City će pokušati doći daleko u elitnom evropskom nogometnom takmičenju, dok Bayern brani prošlogodišnju titulu. Ovaj susret bi trebao biti prava poslastica za nogometne sladokusce.

  1. Bayern 3
  2. Manchester City 3
  3. CSKA Moskva 0
  4. Viktoria Plzen 0