Gradski derbi na Etihadu
211

FOTO+VIDEO / Pobjedom nad Man. Unitedom od 1:0, Man. City na korak do titule

Piše: J. H.
Detalj sa utakmice Manchester City - Manchester United (Foto: AFP)
Golom Vincenta Kompanyja Manchester City je večeras na Etihad stadionu pobijedio gradske rivale United rezultatom 1:0 i na taj način napravio veliki korak ka osvajanju treće titule u historiji kluba.

U okviru 36. kola odigran je derbi dosadašnjeg dijela Premiershipa između Manchester Cityja i Manchester Uniteda. Uoči utakmice, United je imao tri boda više od Cityja i sve osim poraza za goste bi bio uspjeh i veliki korak ka osvajanju prvenstva Engleske.

U drugoj minuti United je imao prvu šansu. Michael Carrick je šutirao, ali je Vincent Kompany otklonio opasnost ispred svog gola. Gostujući igrači tražili su penal zbog igranja rukom, ali sudija nije pokazao na bijelu tačku. U petoj minuti, Clichy je jednom dugom loptom tražio Teveza u šesnaestercu Uniteda, ali je lopta otišla pored gola.

City je zaprijetio preko Teveza u 16. minuti, ali je ubačenu loptu u peterac Uniteda izbacio Jones. U nastavku utakmice, najviše se igralo na sredini terena. City je pokušavao dugim loptama u šesnaesterac ugroziti gol Uniteda, ali je odbrana bez problema otklanjala prijetnju.

Aguero je imao odličnu priliku u 25. minuti, ali njegov šut iskosa s desne strane otišao je preko gola. Narenu šansu City je imao ponovo preko Aguera, ali je Argentinac ponovo bio neprecizan u 35. minuti.

U 40. minuti City je imao odličan kontranapad koji su vodili Tevez, Aguero i Yaya Toure. Međutim, bivši napadač Atletico Madrida nije se snašao u šesnaestercu. Konstantni napadi isplatili su se Cityju u 46. minuti. Nakon kornera, Kompany je glavom poslao loptu u gol Uniteda za vodstvo Građana od 1:0. Golman De Gea ostao je nemoćan. Ovo je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

U nastavku utakmice, United je krenuo ofanzivnije prema golu Cityja. Prvi je zaprijetio Nani, ali je golman Hart odbranio udarac Portugalca. Na drugoj strani, uzvratio je Yaya Toure u 62. minuti, ali je mladi Španac na golu Uniteda David De Gea odlično intervenisao.

Isti je igrač ponovo šutirao sa preko 20 metara, ali je ovaj put lopta otišla pored gola. Igrala se 73. minuta. Ponovo je Yaya Toure bio taj koji je zaprijetio Unitedu, ali je lopta otišla pored lijeve stative.

Clichy je imao odličnu priliku da povisi rezultat na 2:0 u 88. minuti, ali je ovaj put De Gea odlično intervenisao i odbranio šut sa 16 metara. Do kraja utakmice, Nasri je imao 100 postotnu šansu, ali se nije snašao u šesnaestercu Uniteda.

City i United trenutno imaju isti broj bodova (83), ali Građani imaju nešto bolju gol razliku koja im u ovom trenutku donosi prvi mjesto Premiershipa.

Do kraja prvenstva, City ide u goste Newcastleu (6. maj) i na svom stadionu čeka Queens Park Rangerse (13. maj). Što se Uniteda tiče, oni u sljedećem kolu čekaju ekipu Swansea na svom stadionu, te u zadnjem kolu gostuju kod Sunderlanda.

Naš reprezentativac Edin Džeko nije dobio priliku da zaigra u ovoj utakmici.

Premiership, 36. kolo:

Manchester City - Manchester United 1:0 (Kompany 46)