Trijumf nad Newcastleom
76

FOTO+VIDEO / Yaya Toure donio Građanima važnu pobjedu u borbi za titulu

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U okviru 37. kola engleske Premier lige. Newcastle je bio domaćin ekipi Manchester Cityja. Bila je ovo veoma važna utakmica za "Građane" koji se bore za titulu. Na gostovanju kod Newcastlea su upisali vrijednu pobjedu rezultatom 2:0 i sada su napravili veliki korak naprijed ka tituli, kolo prije kraja prvenstva.

Svjesni važnosti utakmice, igrači Cityja su veoma ozbiljno pristupili i prvu priliku napravili već u 9. minuti kada je šutirao Nasri. Sjajnu priliku za gol je propustio Aguero samo minut kasnije. Potom je svoj udarac isprobao i Silva, ali nije imao sreće.

Građani su dominirali u prvom poluvremenu i stvarali prilike, no, lopta nije htjela u gol. Clichy je pokušao u 21., Tevez u 27. minuti, ali promjene rezultata nije bilo.

Domaći su od 30. minute također napravili nekoliko prilika, opasan je u dva navrate bio Demba Ba, a mrežu Hartovog gola su pokušali pogoditi Ben Afra i dva puta Cabaye.

U finišu prvog dijela su šanse propustili Demba Ba (Newcastle) i Barry (Manchester City). Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Na otvaranju drugog poluvremena ponovo su zaprijetili gosti, tačnije Yaya Toure, koji je u 51. minuti šutirao pored gola. Tri minute kasnije je blizu pogotka bio Tevez, ali nije imao sreće. City je nastavio napadati, ali je odbrana Newcastlea uspješno odolijevala. Najaktivniji igrač u domaćoj ekipi, Demba Ba, ponovo je zaprijetio Hartu u 67. minuti, ali bez uspjeha. Potom su građani uzvratili preko Zabalete.

Bolja i hrabrija igra gostiju se isplatila u 70. minuti. Na asistenciju Aguera je pogodio Yaya Toure. Domaći su pokušali brzo uzvratiti preko Cissea, ali gola nije bilo.

Yaya je iskoristio priliku i za drugi pogodak na ovom susretu. Ponovo se na listu strijelaca upisao u 89. minuti i nakon asistencije Clichyja postavio konačan rezultat utakmice. Bh. reprezentativac Edin Džeko je u igru ušao u 69. minuti zamijenivši Teveza.

Mancinijeva ekipa je upisala važna tri boda u borbi za titulu prvaka Engleske. Ljuti gradski rival "Građana" i konkurent za titulu, Manchester United, u ovom kolu igra protiv Swanseaja.

U posljednjem kolu City dočekuje ekipu QPR-a na svom Etihadu.