Prvi mečevi
34

Play-off za ulazak u Ligu prvaka: Dinamo remizirao u Bernu, pobjede Ajaxa i AEK-a

Piše: E. B.
Young Boys - Dinamo Zagreb (Foto: EPA-EFE)
Večerašnjim susretima u Bernu, Amsterdamu i Budimpešti su kompletirane prve utakmice play-offa za ulazak u Ligu prvaka.

Nakon što su sinoć Crvena zvezda i Salzburg, odnosno Benfica i PAOK remizirali, a PSV slavio u Borisovu, večeras su odigrana i preostala tri susreta.

Young Boys je u Bernu dočekao Dinamo Zagreb, a susret je završen rezultatom 1:1. Domaćin je poveo već u 2. minuti kada je Mbabu nakon ubačaja Ngamaleua sa desne strane iz peterca posprema loptu u mrežu za 1:0.

Ipak, u 40. minuti Izet Hajrović je sa centra poslao maestralan pas za Oršića koji izlazi sam na Von Ballmoosa i rutinski ga matira za 1:1.

Hajrović se početkom drugog poluvremena mogao upisati i u strijelce, ali je najprije u 57. minuti njegov udarac čudesno odbranio golman domaćih, a samo tri minute kasnije je i uzdrmao stativu.

Hajrović je zamijenjen u 83. minuti, dok je čitav meč u dresu Dinama odigrao Amer Gojak.

Ajax je rutinski savladao Dynamo Kiev u Amsterdamu rezultatom 3:1. Van de Beek je u 2. minuti pogodio za 1:0, ali je Kedziora u 16. poravnao na 1:1. Do kraja poluvremena Ajax je postigao i oba preostala pogotka, a strijelci su bili Ziyech u 35. i Tadić u 43. za konačnih 3:1.

AEK je slavio u gostima kod MOL Vidija rezultatom 2:1. Sve je za domaćina krenulo loše već u 23. minuti kada je Huszti dobio direktan crveni karton. U 34. minuti prednost igrača više iskoristili su gosti i preko Klonaridisa poveli sa 1:0.

Ubrzo je Bakasetas povećao na 2:0, ali je isti igrač samo četiri minute kasnije dobio direktan crveni karton. Počasni pogodak za mađarski klub postigao je Lazović u 68. minuti susreta.

Anel Hadžić je odigrao svih 90 minuta u redovima poražene ekipe.

Revanš susreti su na rasporedu 28. augusta.