Nogomet
0

Platini uzvratio Fergusonu: Evropska liga nije za podsmijeh

Totalsport
Michel Platini
Michel Platini
Predsjednik Evropske nogometne unije (UEFA) Michel Platini ljutito je u petak branio Evropsku ligu nakon što je manadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson drugo po kvalitetu takmičenje pod okriljem UEFA-e nazvao "kaznom" za njegovu ekipu.

United je poslije poraza u Baselu (2-1) eliminisan u svojoj grupi Lige prvaka, pa će evropsko proljeće morati igrati u Evropskoj ligi.

Ferguson poslije poraza nije krio svoje razočaranje.

"Ovo je veliki gubitak za nas jer je Liga prvaka najbolji turnir na svijetu. Sada smo u takmičenju u kojem nisam nikad bio sa Manchester Unitedom. To znači da ćemo utakmice igrati u četvrtak i nedjelju. To nam je kazna za ispadanje iz Lige prvaka", rekao je škotski stručnjak poslije eliminacije.

Na Platinijev odgovor se nije dugo čekalo.

"Svijet se ne vrti oko Engleske iako jako volim tu zemlju. Njihov nogomet je fantastičan, navijači odlični, ali ne biste trebali kritikovati Evropsku ligu samo zato što ste igrali u tri finala Lige prvaka", izjavio je Platini aludirajući na United, koji je bio prvak Evrope u 2008. godini, a u finalima nastupio u 2009. i 2011. godini.

"Evropska liga je briljantno takmičenje, to je nevjerovatno. Ja znam da bi gospodin Ferguson volio biti u Ligi prvaka, ali bi i drugi timovi željeli imati takvu mogućnost", zaključio je predsjednik UEFA-e.