Nogomet
67

Pirova pobjeda Sarajeva u Banjoj Luci, Borac prošao u polufinale Kupa BiH

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Na Gradskom stadionu u Banjoj Luci večeras je odigrana uzvratna utakmica četvrtfinala Kupa BiH između Borca i Sarajeva. Banjalučani su iz prvog susreta odigranog na Koševu imali prednost od 2:1. U revanšu je Sarajevo pobijedilo rezultatom 1:0, ali je to bilo nedovoljno za plasman u polufinale Kupa BiH.

Trener Borca Vinko Marinović je od prve minute utakmice priliku dao Ružiću. Predragoviću, Jevtiću, Joviću, Filipoviću, Kostiću, Stokiću, Žeravici, Bečeliću, Grujiću i Subiću.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo Meho Kodro je odlučio da se Borcu suprotstave Delač, Kallasi, Protić, Mihojević, Tatomirović, Rustemović, Cimirot, Duljević, Alispahić, Okić i Benko.

Na večerašnjoj utakmici prvi su zaprijetili domaći preko Stokića, koji je šutirao u 7. minuti. Potom su tri minute kasnije stopostotnu šansu za gol imali gosti, Benko je uputio udarac glavom, a golman Borca Ružić dobrom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

U narednom napadu Sarajeva na udarac se odvažio Rustemović izvan šesnaesterca, no, lopta je završila pored gola Banjalučana.

Sarajevo je u prvim minutama utakmice djelovalo dosta konkretnije. Bordo ekipi su bila potrebna najmanje dva gola. Na Gradskom stadionu u Banjoj Luci su se nešto poslije početka utakmice pojavili i navijači tima sa Koševa koji su od svojih ljubimaca tražili pobjedu i plasman u polufinale.

Nakon nekoliko pokušaja na obje strane, dobru akciju su nogometaši Borca odigrali u 26. minuti utakmice, Jović je uposlio Predragovića, a njegov šut je izblokirala odbrana Sarajeva. Potom je na drugoj strani ponovo zaprijetio Rustemović, ali većih problema za Ružića nije bilo. U međuvremenu ubačaj Duljevića nisu iskoristili njegovi saigrači u kaznenom prostoru Borca.

Grešku Tatomirovića domaći nogometaši nisu iskoristili zahvaljujući dobroj intervenciji mladog Mihojevića, koji je otklonio opasnost.

U 35. minuti je Borac bio veoma blizu pogotka, a Sarajevo je spasila stativa koju je pogodio Stokić.

U narednom napadu se ukazala druga velika prilika za Sarajevo u ovoj utakmici, Alispahić je šutirao, ali se ponovo odličnom odbranom istakao golman Ružić.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo ozbiljnijih prilika, kao ni golova. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku utakmice u Banjoj Luci u ekipi Sarajeva Okića je zamijenio Velkoski. Udarac Duljevića iz 58. minute nije ugrozio golmana Ružića.

U 62. minuti je zaprijetio Borac preko Predragovića, a Delač je odbranio njegov udarac. U narednom napadu u istoj minuti je Sarajevo povelo protiv Borca golom Velkoskog nakon odličnog centaršuta Duljevića.

Pet minuta kasnije je šut Duljevića završio iznad Borčevog gola.

Kodro je u 70. minuti napravio svoju drugu današnju izmjenu, Stojčev je ušao u igru umjesto Rustemovića.

S druge strane, Marinović je umjesto Predragovića u 75. minuti u igru uveo Ilića.

Alispahić je u 77. minuti izveo slobodan udarac, koji je bio lak plijen za golmana Ružića.

Igrala se 85. minuta kada Protić iz dva pokušaja nije uspio savladati odličnog Ružića.

U 90. minuti je Kodro dao priliku Bekiću, koji je ušao u igru umjesto Mihojevića, dok je Stokića u redovima Borca zamijenio Runić.

Nogometaši Sarajeva na kraju nisu uspjeli doći do drugog gola koji bi ih odveo dalje, pa je Borac prošao u polufinale uprkos porazu od 0:1.

U polufinalu Kupa BiH su Olimpic, Široki Brijeg, Zrinjski i Borac.