Nogomet
426

Penali odlučili pobjednika: Real Madrid 11. put na krovu Evrope nakon trijumfa nad Atleticom

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
Real Madrid je došao do 11. titule prvaka Evrope nakon što je na San Siru savladao Atletico Madrid rezultatom 5:3 nakon izvođenja jedanaesteraca. Nakon 120 minuta susreta rezultat je glasio 1:1.

Kraljevi su do vodstva stigli u 15. minuti. Kroos je centrirao sa nekih 35 metara sa lijeve strane terena, Bale je prebacio loptu, a Ramos je pogodio svoj prvi gol u Ligi prvaka nakon finala 2014. godine.

No, na usporenom snimku je postalo jasno da je gol postignut iz ofsajd pozicije, no Mark Clattenburg nije ništa svirao i pokazao je na centar.

Foto: EPA
Foto: EPA

Do kraja prvog poluvremena Real je prepustio terensku inicijativu Atleticu, no Jorgandžije nisu uspjele doći do izjednačenja.

Na samom početku drugog poluvremena dosuđen je penal za Jorgandžije. Pepe je faulirao Torresa, no sa bijele tačke Griezmann je pogodio prečku.

U 70. minuti Real je imao veliku priliku. Benzema je izašao sam na Oblaka, no Slovenac mu brani.

Devet minuta kasnije Ronaldo i Bale su imali velike šanse, no Oblak je ponovo bio nesavladiv.

Iz kontranapada Atletico je došao do izjednačenja. Juanfran je asistirao, a Carrasco pogodio za izjednačenje i meč je otišao u produžetke.

U dodatnih pola sata susreta obje ekipe su gledale kako da sačuvaju svoju mrežu, te i nije bilo opasnijih situacija po gol Oblaka i Navasa, te je susret odlučen izvođenjem jedanaesteraca.

Lucas Vazquez je prvi pristupio izvođenju penala i rutinski je matirao Oblaka. Prvi izvođač za Atletico bio je Antoine Griezmann, a ovaj put je bio siguran.

Marcelo je silovito zakucao loptu za 2:1. Gabi je također bio siguran.

Bale je bez problema otvorio treću seriju golom. Saul Niguez je također bez problema realizovao jedanaesterac.

Sergio Ramos također je bez problema realizovao svoj jedanaesterac, a iskusni Juanfran je pogodio stativu.

Priliku da donese pobjedu i 11. titulu Realu dobio je Ronaldo, koji je bio siguran i titula je otišla zasluženo u ruke Kraljeva.

Real je na taj način postao prvi španski tim koji je osvojio Ligu prvaka nakon izvođenja jedanaesteraca.