Nogomet
10

Pellegrini se izvinio: Pogriješio sam, ali nemam grižnju savjesti

Totalsport
Manuel Pellegrini (Foto: AFP)
Manuel Pellegrini (Foto: AFP)
Menadžer Manchester Cityja Manuel Pellegrini izvinio se zbog greške u izračunu koju je napravio tokom utakmice protiv Bayerna u posljednjem kolu grupe D Lige prvaka.

Podsjećamo, City je u Minhenu slavio protiv evropskog prvaka s 3-2, a pobjeda s 4-2 bi ga lansirala na prvo mjesto u grupi što bi mu vjerovatno donijelo i lakšeg suparnika u osmini finala.

No, Pellegrini uopće toga nije bio svjestan. Prema njegovoj računici, tek bi pobjeda s 5-2 njegovoj ekipi donijela prvo mjesto. Stoga u igru uopće nije uvodio svog najboljeg napadača Sergija Agüera, a Edina Džeku je zamijenio defenzivnijim Jackom Rodwellom. Posljednjih je dana čileanski stručnjak bio žestoko kritiziran u Engleskoj jer City sada u osmini finala može igrati protiv Barcelone ili Real Madrida.

"Nije mi se to smjelo dogoditi. Prije utakmice sam znao da moramo pobijediti s 3-0 jer su nas oni pobijedili s 3-1 na Etihadu. Nakon što je Bayern zabio prvi gol u Minhenu znao sam da nam 3-1 nije dovoljno jer oni imaju bolju ukupnu gol-razliku i nastavio sam misliti da nam treba isključivo pobjeda od tri gola razlike. Kad je Bayern postigao i drugi pogodak, više nisam mislio šta će se dogoditi ako mi zabijemo četiri. To je moja greška. Nije puno ekipa dalo četiri gola Bayernu. Više sam razmišljao kako da organiziramo igru u utakmici u kojoj smo imali dva gola zaostatka", rekao je u petak na konferenciji za novinare Pellegrini, dodavši:

"Kao prvo, to je apsolutno moja greška, ali nemam grižnju savjest. Bez obzira na izmjene, pokušavali smo postići i četvrti gol. Izvinjavam se što nismo dali četiri gola Bayernu".