Nogomet
8

Ovo su svi učesnici osmine finala Lige prvaka

Piše: D. B.
Nakon što su završene utakmice šestog, posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka, poznati su svi učesnici osmine finala ovog elitnog evropskog nogometnog takmičenja, a to su Real Madrid, PSG, Wolfsburg, PSV, Atletico Madrid, Benfica, Manchester City, Juventus, Barcelona, Roma, Bayern, Arsenal, Chelsea, Dynamo Kiev, Zenit i Gent.

Iz grupe A su se plasirali Real Madrid i PSG. Madriđani su "kroz cilj" prošli prvi sa 16 bodova iz šest utakmica, a drugi su bili Parižani s tri boda manje. Shakhtar je s tri boda osvojio treću poziciju i na proljeće će igrati u šesnaestini finala Evropske lige. Malme je također imao tri boda, ali je završio s nastupima u Evropi.

Grupa B je donijela dosta uzbuđenja, posebno u posljednjem kolu, a odluka o učesnicima osmine finala Lige prvaka donesena je u posljednjim minutama utakmica. Wolfsburg je na kraju završio na prvoj poziciji sa 12 bodova, a na putu u osminu finala mu se prodružio PSV, koji je osvojio 10 bodova. Evropskom ligom se morao zadovoljiti Manchester United sa osvojenih bodova. CSKA s četiri boda nije imao nikakve šanse da prezimi u Evropi.

Pobjednik grupe C je Atletico Madrid, koji je osvojio 13 bodova, dok je Benfica druga sa 10 bodova. U Evropsku ligu će Galtasaray sa pet bodova, dok kazahstanska Astana nije uspjela još jednom ispisati historiju i plasirati se u šesnaestinu finala Evropske lige. Kazahstanski tim je završio kao četvrti sa četiri osvojena boda.

Manchester City je osvojio prvu poziciju u grupi D u kojoj je osvojio 12 bodova, bod više od drugoplasiranog Juventusa. Prije početka grupne faze su se Građani i Stara dama istakli kao favoriti za plasman u osminu finala Lige prvaka, a na kraju je tako i bilo. Sevilla je sa šest bodova osigurala evropsko proljeće u Evropskoj ligi, dok je četvrtoplasirani M'gladbach ostao bez ičega sa pet bodova.

Barcelona je sa 14 bodova u osminu finala Lige prvaka prošla s prvog mjesta u grupi E, a dalje ide i Roma sa šest bodova. Leverkusen također ima šest bodova, ali će na proljeće igrati u šesnaestini finala Evropske lige. BATE je na kraju ostao bez Evrope, iako je imao dobre šanse.

Najbolji u poprilično zanimljivoj grupi F je Bayern sa osvojenih 15 bodova, a potom slijedi Arsenal sa devet. Olympiacos je također skupio devet bodova, ali zbog lošijeg međusobnog omjera s Topnicima ide u Evropsku ligu. Zagrebački Dinamo je okončao evropsku avanturu s tri boda.

Grupa G je pripala Chelseaju, Plavci su osvojili 13 bodova, dva više od Dynama iz Kieva. Porto sa 10 ide u Evropsku ligu, a Maccabi je grupnu fazu završio bez bodova.

U grupi H je također bilo uzbuđenja kada je riječ o borbi za drugu poziciju, jer je Zenit bio nedodirljiv. Ruska ekipa je osvojila 15 bodova, a iznenađenje je priredio Gent potencijalnog reprezentativca BiH Danijela Milićevića, koji je postigao odlučujući gol u posljednjem kolu protiv Zenita. Valencia se mora zadovoljiti Evropskom ligom nakon što je osvojila šest bodova, a Lyon se oprostio sa osvojena samo četiri boda.

Prvoplasirane ekipe iz grupne faze će biti nositelji osmini finala Lige prvaka, dok će ekipe koje iz ovog takmičenja idu u šesnaestinu finala Evropske lige također imati ulogu nositelja.

Žrijeb osmine finala Lige prvaka i šesnaestine finala Evropske lige je u ponedjeljak.