Nogomet
15

Liga prvaka: Milićević odveo Gent u nokaut fazu, Arsenal protutnjao Pirejom

Piše: E. B.
Gent - Zenit (Foto: EPA)
Utakmicama u grupama E, F, G i H završena je grupna faza Lige prvaka. Real Madridu, PSG-u, Wolfsburgu, PSV-u, Atletico Madridu, Benfici, Manchester Cityju i Juventusu pridružili su se Barcelona, Roma, Bayern, Arsenal, Chelsea, Dynamo Kiev, Zenit i Gent.

Grupa E

Bayer Leverkusen - Barcelona 1:1

Bayer nije uspio savladati kombinovani tim Barcelone na BayAreni, te je propustio veliku priliku da iskoristi kiks Rome, koja nije uspjela savladati BATE. Barcu je u vodstvo doveo Leo Messi u 20. minuti na sjajnu asistenciju Rakitića, a bod Apotekarima donosi Chicharito samo tri minute kasnije.

Roma - BATE Borisov 0:0

Roma, za koju nastupaju bh. reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić, nije uspjela savladati Bjeloruse (0:0) iako su imali mnogo više od igre, no zahvaljujući remiju Bayera i Barce Vučica je prošla dalje.

Tabela:

  1. Barcelona 14
  2. Roma 6
  3. Bayer Leverkusen 6
  4. BATE Borisov 5

Grupa F

Dinamo Zagreb - Bayern 0:2

Bayern je i u kombinovanom sastavu bio prejak za zagrebački tim. Strijelac oba pogotka za Bavarce bio je Robert Lewandowski, koji je pogađao mrežu Eduarda u 61. i 64. minuti. Müller je u 87. minuti promašio penal za goste.

Olympiacos - Arsenal 0:3

Nakon što je kod kuće izgubio 3:2 od Olympiacosa, Arsenal je na gostovanju u Pireju slavio sa 3:0 i na taj način zbog boljeg međusobnog duela prošao u nokaut fazu. Golove za Topnike postigao je Giroud, koji je hat-trick napravio golovima u 29., 49. i 67. minuti.

Tabela:

  1. Bayern 15
  2. Arsenal 9
  3. Olympiacos 9
  4. Dinamo Zagreb 3

Grupa G

Dynamo Kiev - Maccabi Tel Aviv 1:0

Dynamo Kiev je uspio doći do pobjede koja ih je odvela u osminu finala Lige prvaka. Goste, koji su upisali svih šest poraza su savladali sa 1:0, a strijelac odlučujućeg gola je bio Harmaš u 16. minuti susreta.

Chelsea - Porto 2:0

Londonski klub je sa 2:0 savladao Porto i na taj način zauzeo prvo mjesto u grupi, dok je bivši Mourinhov klub pao na treće mjesto i morat će se zadovoljiti nastavkom takmičenja u Evropskoj ligi. Marciano je postigao autogol u 12. minuti, a konačnih 2:0 na Hazardovu asistenciju postavlja Willian svojim prvim ovosezonskim golom iz igre.

Tabela:

  1. Chelsea 13
  2. Dynamo Kiev 11
  3. Porto 10
  4. Maccabi Tel Aviv 0

Grupa H

Valencia - Lyon 0:2

Novi trener Šišmiša Gary Neville je na svom debiju protiv Lyona izveo kombinovani sastav i to mu se obilo o glavu. Lyon je poveo velemajstorijom Corneta u 37. minuti, a konačnih 0:2 je postavio Lacazette u 76. minuti.

Gent - Zenit 2:1

Gent je zahvaljujući našem potencijalnom reprezentativcu Danijelu Milićeviću ostao u Ligi prvaka i nastavlja takmičenje u nokaut fazi. Depoitre je doveo domaćina u vodstvo u 18. minuti, a Džjuba je izjednačio u 65. Pobjednički gol Milićević je postigao u 78. minuti susreta, te je zbog pretjeranog slavlja dobio žuti karton.

Tabela:

  1. Zenit 15
  2. Gent 10
  3. Valencia 6
  4. Lyon 4

Žrijeb za osminu finala Lige prvaka bit će održan u ponedjeljak, 14. decembra.