Nogomet
12

Pomogla i Barcelona: Roma u dramatičnoj utakmici remijem protiv BATE-a prošla dalje

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Roma je podijelila bodove sa BATE Borisovom (0:0), Bayer Leverkusen sa Barcelonom (1:1). To je ishod 6. kola grupe E Lige prvaka koji kazuje da u osminu finala putuju Barcelona i Roma.

Na Olimpicu je nastavljen bojkot navijača i tribine su većim dijelom bile puste. Razlog bojkota je odluka da se stave pregrade na tribinu gdje obitava Curva Sud, najvatreniji navijači rimskog kluba.

Gosti su pokazali da njihove dosadašnje predstave u Ligi prvaka nisu bile slučajne. Da su večeras slavili, oni bi prošli dalje pošto im je odgovarao remi Bayer Leverkusena i Barcelone, a Bjelorusi nisu bili daleko od pobjede.

Roma, koja u već četiri utakmice u svim takmičenjima ne zna za pobjedu, nije uspijevala u prvom poluvremenu nametnuti ulogu favorita. Najbliže pogotku bio je Miralem Pjanić kada je u 28. minuti uputio odličan udarac iz slobodnog udarca koji je Sergey Chernik odlično zaustavio.

Potom je Pjanić u 34. minuti imao još jednu odličnu šansu nakon dodavanja Edina Džeke, ali je šutirao pored gola.

Nakon poprilično loše utakmice u prvom dijelu, gledali smo jako uzbudljivu predstavu i mnogo šansi u nastavku.

Vučica je jako dobro otvorila drugo poluvrijeme, a dvije odlične prilike imao je Džeko u 47. i 49. minuti. Tri minute kasnije stopostotnu priliku imao je Alessandro Florenzi koji je izašao jedan na jedan sa Chernikom koji brani njegov udarac.

I kada se činilo da je otpor BATE-a iz prvog poluvremena sve što gosti imaju za ponuditi, uslijedila je najveća šansa na utakmici u 68. minuti. Maksim Volodko je dobio loptu u petercu, a fantastičnom intervencijom Wojciech Szczesny spašava Romu.

Šanse su se nastavile redati i nakon toga. Florenzi je probao u 72. minuti, Pjanić minutu kasnije, ali Chernik i odbrana BATE-a su reagirali u zadnji čas. Jako dobar udarac uputio je i Džeko sa vrha šesnaesterca u 75. minuti, ali Chernik je ponovo pokazao da je izuzetno raspoložen večeras.

Dvije minute nakon toga ponovo je na mukama bio Szczesny koji zaustavlja šut Filipa Mladenovića, a onda je Igor Stašević pogodio saigrača Mikhaila Gordejchuka koji je ležao ispred golmana Rome.

Novu priliku za gol Roma je imala u 82. minuti kada je Iago Falque na muke stavio Chernika koji se ponovo istakao sa dobrom odbranom.

Pet minuta kasnije uslijedila je šansa i za goste. Stašević je uputio opasnu loptu u šesnaesterac, ali je nekako odbrana Rome otklonila opasnost. Slično je bilo i u narednim minutama kada je BATE stvarao ogroman pritisak koji nisu uspjeli pretvoriti u pogodak.

Roma je uspjela proći dalje, a pomogao joj je i rezultat iz Leverkusena gdje su Bayer i Barcelona podijelili bodove. Bilo je 1:1.

Tabela:

  1. Barcelona 14
  2. Roma 6
  3. Leverkusen 6
  4. BATE 5