Nogomet
6

Liga prvaka: Džeko i Pjanić u borbi za osminu finala, neizvjesnost i u grupi G

Piše: D. B.
Trening Rome
Večeras se u okviru grupa E, F, G i H igra posljednje, šesto kolo, nakon kojeg će biti poznati svi učesnici osmine finala Lige prvaka. Posebnu pažnju privlači grupa E, u kojoj se naši reprezentativci Miralem Pjanić i Edin Džeko bore za plasman Rome.

Grupa E

Bayer Leverkusen - Barcelona

Bayer se nađa da će imati sreće protiv Barcelone u utakmici koju jednostavno mora dobiti, jer se bori za plasman u nokaut fazu. Osim pobjede nad Barcom, Apotekarima treba i da Roma kiksa protiv BATE-a. Katalonci će igrati bez ikakvog pritiska jer su već ranije osigurali plasman s prve pozicije u grupi.

Roma - BATE Borisov

Roma, za koju nastupaju bh. reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić, također igra veoma važnu utakmicu protiv BATE Borisova. Vučica kao drugoplasirana ima pet bodova, kao i Bayer koji je na trećem mjestu. Romi je za plasman dalje potrebna pobjeda protiv BATE-a ili remi ukoliko Leverkusen ne pobijedi Barcelonu. Međutim, BATE je na četvrtoj poziciji, ali i dalje ima šanse za drugo mjesto, a to će ostvariti ako pobijedi Romu, a Leverkusen izgubi ili remizira s Barcom.

Tabela:

  1. Barcelona 13
  2. Roma 5
  3. Bayer Leverkusen 5
  4. BATE Borisov 4

Grupa F

Dinamo Zagreb - Bayern

Nakon sjajnog otvaranja grupne faze i pobjede nad Arsenalom na Maksimiru, zagrebački Dinamo je upisao četiri poraza u nizu, a grupnu fazu završava velikom utakmicom protiv Bayerna. No, susret nema rezultatski značaj jer će Dinamo završiti grupnu fazu na četvrtoj, a Bayern na prvoj poziciji.

Olympiacos - Arsenal

Nakon što je kod kuće izgubio 3:2 od Olympiacosa, Arsenal na gostovanju u Grčkoj mora napraviti bolji rezultat ukoliko želi u nokaut fazu. Olympiacos je u boljoj poziciji jer mu je dovoljan samo bod.

Tabela:

  1. Bayern 12
  2. Olympiacos 9
  3. Arsenal 6
  4. Dinamo Zagreb 3

Grupa G

Dynamo Kiev - Maccabi Tel Aviv

Dynamo Kiev je još uvijek u igri, a tri boda protiv katastrofalnog Maccabija su garancija za plasman u osminu finala Lige prvaka. Izraelski klub je bez bodova i odavno nema nikakve šanse.

Chelsea - Porto

Pobjednik ove utakmice će grupnu fazu završiti na prvom mjestu. Porto će biti prvi i s remijem, ali ukoliko Dynamo ne pobjedi Maccaby. Ako tim iz Kieva savlada Izraelce, a Chelsea i Porto odigraju neriješeno, Plavci će završiti drugi na tabeli, Dynamo će biti prvi, a Porto će u Evropsku ligu.

Tabela:

  1. Chelsea 10
  2. Porto 10
  3. Dynamo Kiev 8
  4. Maccabi Tel Aviv 0

Grupa H

Valencia - Lyon

Utakmica Valencije i Lyona bit će debi za novog trenera Šišmiša Garyja Nevillea. Španski tim mora pobijediti ekipu Lyona i nadati se da Gent neće napraviti iznenađenje i savladati Zenit ukoliko želi u osminu finala. S druge strane, Lyon igra samo za čast, jer nema šanse da prezimi u Evropi.

Gent - Zenit

Gent želi ostati u Ligi prvaka, ali ga čeka težak zadatak jer igra protiv Zenita koji ima maksimalan učinak i zagarantovano prvo mjesto u grupi. Belgijancima treba pobjeda za plasman u osminu finala ili da Valencia ne pobijedi ekipu Lyona.

Tabela:

  1. Zenit 15
  2. Gent 7
  3. Valencia 6
  4. Lyon 1

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.