Uoči odlučujućeg susreta s Čelikom
0

FOTO / Osim: Ako ne osvojimo Kup, sezona će biti neuspješna

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
U prostorijama FK Željezničar je održana konferencija za medije uoči uzvratne utakmice finala Kupa BiH koju Željezničar igra u četvrtak na "Bilinom polju" u Zenici protiv Čelika. Trener "plavih" Amar Osim je najavio da će on i njegovi igrači učiniti sve kako bi osvojili trofej, jer bi se u suprotnom ova sezona u potpunosti smatrala neuspjehom.
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj utakmici, koju su Željezničar i Čelik odigrali na Grbavici, "plavi" su slavili rezultatom 1:0 golom Zebe. Sada tu prednost trebaju odbraniti na vrućem terenu u Zenici ukoliko žele spasiti sezonu i osvojiti trofej.

Svjestan je toga i trener FK Željezničar Amar Osim.

"Iako smo puno bolje pozicionirani na tabeli i sada imamo prednost od jednog gola, velike razlike u kvaliteti između ove dvije ekipe realno nema. Kada se uzme u obzir da Čelik igra na domaćem terenu, ta razlika je još i manja. Ipak nadam se i podršci naših navijača. Iz zeničkog kluba je obećano da će na vrijeme biti smješteni na tribine. Motiva za pobjedu moramo imati. Radi se o trofeju. Sve se to negdje piše i bilježi. Osim toga, mi smo ekipa koja želi svake sezone nešto osvojiti, tako da ukoliko ne osvojimo Kup, ova sezona je potpuni neuspjeh. Razočarao bih se", rekao je Osim.

Osim smatra da je gol prednosti pred revanš u Zenici veoma važan, te da bi bio zadovoljan i porazom ukoliko bi takav rezultat donio trofej njegovoj ekipi. Rekao je i da je ostalo malo vremena za pripreme pred utakmicu sa Čelikom, ali da one neće biti ništa drugačije od onih koje njegova ekipa prolazi prije utakmica u Premijer ligi.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
"Igrače pripremam kao i za svaku utakmicu. Neću to uraditi kao što se radi u Zenici. Stvara se neka 'ratnička atmosfera', jer im je taj Kup karta za Evropu. Kod nas motiva ne smije nedostajati, radi se o finalu Kupa. Ne žalim kad izgubimo od boljeg i raspoloženijeg protivnika, ali ukoliko je protivnik motivisaniji od nas, onda nešto nije u redu. Mislim da je igračima dovoljan motiv osvajanje trofeja. Ukoliko ne bude tako, razmislit ću o alternativama", dodao je Osim.

Željezničar u proljetnom dijelu sezone nije izgubio ni jednu utakmicu na gostujućem terenu, dok je na Grbavici ispustio ključne bodove u borbi za titulu. Osim smatra da se ne radi o umoru. On tvrdi da sve ekipe na Grbavicu dolaze bez imeprativa za ostvarivanjem dobrog rezultata te igraju opušteno i bez pritiska, što je velika prednost. S druge strane, kada Željezničar gostuje kod drugih bh. ekipa, domaćini osjećaju pritisak da moraju nešto učiniti i napasti, tako da ostaje prostora za igru koji ekipa sa Grbavice nerijetko iskoristi i ostvari povoljan rezultat.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
"Ne mislim da se radi o umoru, jer se u sezoni ne igra mnogo utakmica. Ukoliko umora kojim slučajem ima, to je do igrača koji igraju u Premijer ligi. Utakmica protiv Borca nam je bila važna, ali smo je izgubili. Neki igrači su 'trčkarali' po terenu, ali će protiv čelika igrati, jer ja ne mogu izmjeniti cijeli tim. Ćulum se najviše trudio protiv Borca, ali on nažalost nema pravo nastupa u Kupu", rekao je trener FK Željezničar.

Okupljene novinare je zanimalo da li će Osim i sljedeće sezone ostati na Grbavici i predvoditi FK Željezničar.

"Ovdje sam već dvije godine. To je kao dvanaest godina u nekoj drugoj ligi. Ne znam da li ću ostati trener, klub nije moj, pa tako ja i ne odlučujem o tome", završio je Osim u svom stilu.

Uzvratna finalna utakmica Kupa BiH se igra u srijedu na stadionu "Bilino polje" u Zenici s početkom u 19.30 sati.