Veliko postignuće
55

Osam igrača koji mogu izjednačiti Gentov rekord najviše osvojenih Liga prvaka

Piše: N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Osvajanje Lige prvaka, ranije zvanog Kupa šampiona, veliko je dostignuće za svakog nogometaša koji igra u Evropi i postoji nekoliko igrača koji su osvojili ovo elitno takmičenje nekoliko puta.

Španska i legenda Real Madrida Francisco Gento, koji je osvojio 12 titula La Lige s klubom, ima šest osvojenih Kupova šampiona. Pehar je osvajao pet puta zaredom od 1956. do 1960., a posljednji trofej Kupa šampiona digao je 1966. godine.

Kako je Liga prvaka naslijedila Kup šampiona, pogledajmo kojih osam igrača može izjednačiti Gentov rekord od šest titula u ovom takmičenju.

8. Toni Kroos

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Njemački internacionalac Toni Kroos bez dileme je jedan od najboljih veznjaka novije generacije. Ovaj 28-godišnjak je već osvojio tri Lige prvaka. Nakon osvajanja titule s Bayernom 2013. godine, Kroos je prešao u glavni grad Španije u sezoni 2014/15. Nakon prve sezone bez evropske titule s Realom, učestvovao je u naredne dvije i to kao važan dio ekipe. Njemački veznjak treba još tri titule Lige prvaka kako bi se izjednačio s Gentom i s godinama, koje su na njegovoj strani, velika je mogućnost da će to i uspjeti.

7. Nacho

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Mogu se sretno penzionisati ako osvojim još tri Lige prvaka", rekao je Realov defanzivac Nacho Fernadez nakon što su Los Blancosi osvojili svoju 12. titulu pobijedivši Juventus u Cardiffu. Produkt Realove akademije Nacho je debitovao 2011. za seniorski tim i jedan je od najlojanijih igrača madridske ekipe. Prvu Ligu prvaka osvojio je 2014., a bio je dio tima i 2016. i 2017. godine. Ima zlatnu šansu da opet osvoji takmičenje u ovosezonskom finalu protiv Liverpoola. Ima 28 godina i realne šanse da se poravna s Gentovih šest titula Lige prvaka.

6. Isco

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kada je Isco došao na veliku scenu, pretpostavljalo se da će on biti legitimna zamjena za Andesa Iniestu u reprezentaciji Španije. Real Madrid je bio brz i doveo ga u glavni grad Španije iz Malage 2013. godine. Osvojio je Ligu prvaka u svojoj debitantskoj sezoni s Real Madridom i dodao još dvije u naredne tri godine. Ovaj 26-godišnjak bi krajem maja mogao osvojiti i četvrtu titulu te je definitivno kandidat koji može izjednačiti Gentov rekord od šest trofeja.

5. Dani Carvajal

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kao i Isco, i Dani Carvajal ima samo 26 godina i već osvojene tri Lige prvaka te postoji mogućnost osvajanja i četvrte krajem maja. Prvu Ligu prvaka osvojio je 2014., kada je Španac bio važna karika u ekipi. Bio je u startnoj postavi Reala i 2016. i 2017. te se nada da će kompletirati hat-trick trofeja 26. maja. Desni bek igra standardno posljednjih osam godina i potencijalni je Realov kapiten u budućnosti pa tako ima i šansu da izjednači Gentov rekord.

4. Gerard Pique

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Španski defanzivac Gerard Pique ima četiri krune Lige prvaka, najviše od svih u trenutnom sastavu Barcelone uz Andresa Iniestu, koji napušta klub ovog ljeta, i Lionela Messija. Za razliku od Argentinca, defanzivac nije osvojio sve četiri titule s Barcelonom, već je bio član Manchester Uniteda prilikom osvajanja trofeja 2008. godine. Sada je 32-godišnjem defanzivcu potrebno još dvije titule kako bi se izjednačio s Gentom i sigurno da to nije nedostižno za Piquea.

3. Cristiano Ronaldo

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bez sumnje Ronaldo je jedan od najvećih nogometaša u historiji i njegovi rekordi govore za Portugalca. Osvojio je mnogo nagrada posljednjih godina uključujući pet Zlatnih lopti. Ofanzivac Reala je već rekorder po postignutim golovima u Ligi prvaka (120 pogodaka) igrajući za Sporting, Manchester United i ekipu iz Madrida. Već je najveći igrač Lige prvaka u historiji i potrebne su mu samo još dvije titule da se izjednači s Gentom. S Crvenim vragovima osvojio je titulu još 2008. i potom je čekao šest godina kako bi osvojio drugu. Kasnije je dodao još dvije u naredne tri godine. Za tri sedmice igra novo finale protiv Liverpoola i neće biti iznenađenje ako osvoji s Realom treću uzastopnu titulu i svoju petu. Ako to uspije, ostati će mu još samo jedna titula kako bi izjednačio rekord Genta, a računajući da će Ronaldo igrati vjerovatno još najmanje tri godine, za očekivati je da i sruši taj rekord.

2. Lionel Messi

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Jedini izazivač Ronaldu u svim takmičenjima je njegov najveći rival Lionel Messi. Kao i Realov ofanzivac, Messi je također osvojio Zlatnu loptu pet puta i jedan je od četiri aktivna igrača uz Ronalda te saigrače Iniestu i Piquea, koji je već osvojio četiri Lige prvaka. Računajući da je Messi dvije godine mlađi od Ronalda, ima velike šanse da obori sve moguće rekorde pa tako i dostigne šest Liga prvaka.

1. Raphael Varane

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Raphael Varane, koji je napunio 25 godina prošlog mjeseca, već je igrao sedam polufinala Lige prvaka u karijeri. Igrao je u tri finala i sva tri puta je slavio. Francuz tako ima već tri titule Lige prvaka. S godinama koje ima na svojoj strani, očekuje se da će igrati kvalitetno i narednih 10-tak godina. U maju možda proslavi i četvrtu titulu te ne treba dva puta razmišljati kako je upravo Varane najveći favorit da bude najtrofejniji igrač Lige prvaka u historiji.